Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vodca Hizballáhu: V bejrútskom prístave nemáme nič

Na snímke z dronu pracovníci ruského ministerstva pre mimoriadne situácie kráčajú na mieste masívnej explózie v prístave v Bejrúte 6. augusta 2020. Na 149 stúpol počet obetí mohutných výbuchov, ku ktorým došlo v utorok večer v prístave v libanonskej metropole Bejrút, desiatky ľudí sú stále nezvestné. Zranených je viac ako 5000. Výbuchy spôsobili rozsiahle materiálne škody najmä v oblasti prístavu. Predpokladá sa, že počet obetí ešte stúpne, keďže záchranári ešte neprehľadali trosky všetkých zrútených a poškodených budov. Bejrút bol vyhlásený za oblasť katastrofy a libanonský prezident Michel Aún na dva týždne zaviedol výnimočný stav. Utorkové výbuchy podľa doterajších informácií spôsobil náhodný požiar, ktorý zapálil zásoby asi 2750 ton dusičnanu amónneho. Libanonské úrady zadržali v súvislosti s výbuchmi vo štvrtok najmenej 16 pracovníkov bejrútskeho prístavu. Foto: TASR/AP

Hasan Nasralláh odmietol tvrdenia, že by jeho ľudia skladovali zbrane v bejrútskom prístave, kde došlo nedávno k mohutným výbuchom.

Bejrút 7. augusta (TASR) - Vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh šejk Hasan Nasralláh odmietol v piatok tvrdenia, že by jeho ľudia skladovali zbrane v bejrútskom prístave, kde došlo nedávno k mohutným výbuchom.

"Kategoricky odmietam" také reči, uviedol Nasralláh v televíznom prejave - tri dni po explózii, pri ktorej prišlo o život najmenej 154 ľudí a vyše 5000 utrpelo zranenia.

"V prístave nemáme nič, žiadny sklad zbraní ani sklad rakiet, ani rakety, pušky, bomby, náboje, dusičnan amónny," dodal Nasralláh, ktorého citovala agentúra AFP.

Výbuch podľa všetkého spôsobený vznietením 2750 ton dusičnanu amónneho — chemikálie používanej pri výrobe výbušnín a hnojív —, ktoré boli v prístave skladované od roku 2013 po jej zhabaní zo skonfiškovanej nákladnej lode.