Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Vodca izraelskej opozície chce dialóg, štrajkové hnutie sa rozširuje

Líder opozičnej strany Áno Atid Jair Lapid hovorí pred médiami v Knesete, pondelok 27. marca 2023. Foto: TASR/AP

Vyzývam Netanjahua, aby zrušil odvolanie Joava Galanta. Izraelský štát si v tejto chvíli, vzhľadom na riziká vo všetkých oblastiach, nemôže dovoliť vymeniť ministra obrany, uviedol Lapid.

Jeruzalem 27. marca (TASR) - Ku generálnemu štrajku, ktorým v pondelok na protest proti vládnemu návrhu súdnej reformy pohrozila Všeobecná federácia pracujúcich v zemi Izrael (Histadrut), sa medzičasom pridala aj Federácia miestnych samospráv. Informoval o tom spravodajský web Times of Israel (TOI), uvádza TASR.

"Rozkol medzi ľuďmi a obrovský chaos, v ktorom sa Izrael nachádza, dosiahol bod, z ktorého už takmer niet návratu," vyhlásil predseda federácie Chaim Bibas, ktorý je súčasne vysokopostaveným členom vládnej strany Jednota (Likud) premiéra Benjamina Netanjahua.

Bibas vyzval premiéra, aby okamžite zastavil legislatívne konanie a zrušil odvolanie ministra obrany Joava Galanta.

Toto vyhlásenie prichádza krátko po tom, ako šéf odborov Histadrutu Arnon Bar-David vyhlásil, že "historický" generálny štrajk sa začne už v pondelok, ak Netanjahu neoznámi zastavenie revízie súdnictva.

Odborári na telavivskom Letisku Bena Guriona už medzičasom prestali vypravovať lietadlá. Na protest proti reforme sú zatvorené aj nákupné centrá, materské školy i denné centrá, informoval server TOI.

Líder izraelskej opozície Jair Lapid sa podľa TOI obrátil na koalíciu s výzvou, aby "začala národný dialóg".

"Vyzývam Netanjahua, aby zrušil odvolanie Joava Galanta. Izraelský štát si v tejto chvíli, vzhľadom na riziká vo všetkých oblastiach, nemôže dovoliť vymeniť ministra obrany," uviedol Lapid vo svojom príhovore.

Apeloval tiež na politikov z koalície, aby s opozíciou a prezidentom Jicchakom Herzogom začali viesť "dialóg, na konci ktorého bude ústava založená na Deklarácii nezávislosti a krajina, v ktorej budeme všetci žiť spolu s láskou a vzájomným rešpektom."