Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vodca mjanmarskej junty sa Rusku poďakoval za podporu armády

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Rusko je hlavným dodávateľom zbraní do tejto krajiny.

Moskva 22. júna (TASR) - Vodca mjanmarskej junty Min Aun Hlain sa v utorok poďakoval Rusku za podporu mjanmarskej armády, informovala agentúra AFP. Pripomenula, že Rusko je hlavným dodávateľom zbraní do tejto krajiny.

"S prispením Ruska sa naša armáda stala jednou z najsilnejších v regióne," povedal Min Aun Hlain počas rozhovoru s ruským ministrom obrany Sergejom Šojguom v Moskve. Priateľské vzťahy medzi Ruskom a Mjanmarskom sa podľa vodcu junty "posilňujú".

Šojgu Mjanmarsko označil za "strategického partnera a spoľahlivého spojenca". Rusko je podľa jeho slov odhodlané vzájomné vzťahy aj naďalej posilňovať.

Líder junty do Ruska pricestoval, aby sa v Moskve zúčastnil na konferencii o medzinárodnej bezpečnosti, ktorá sa začala v utorok. V pondelok sa stretol s tajomníkom ruskej Rady bezpečnosti Nikolajom Patruševom a neskôr sa zišiel so zástupcom štátneho výrobcu zbraní Rosoboronexport.

Mjanmarská armáda 1. februára v rámci štátneho prevratu zosadila civilnú vládu a uväznila jej predstaviteľov vrátane de facto premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina.

V krajine následne prepukli protesty, ktoré sa bezpečnostné sily snažia potlačiť násilím a represiami. Počas nepokojov prišlo o život najmenej 870 civilistov, píše AFP s odvolaním sa na pozorovateľské skupiny.