Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Vodca talibov Áchúndzáda sa objavil po druhýkrát na verejnosti

Na archívnej snímke bojovníci Talibanu pózujú počas hliadkovania na ulici v Kábule 19. augusta 2021. Foto: TASR/AP

Keďže so svojím prejavom vystúpil len niekoľko dní po výbuchu v jednej kábulskej mešite, sprevádzali jeho prejav prísne bezpečnostné opatrenia.

Kandahár 1. mája (TASR) - Najvyšší afganský vodca Hajbatulláh Áchúndzáda sa v nedeľu objavil na verejnosti len po druhý raz v priebehu šiestich rokov a veriacim oslavujúcim moslimský sviatok íd al-fitr povedal, že Taliban dosiahol od svojho vlaňajšieho uzurpovania si vládnej moci veľký úspech a pričinil sa o slobodu v krajine.

Keďže so svojím prejavom vystúpil len niekoľko dní po výbuchu v jednej kábulskej mešite, ktorý si vyžiadal desiatky obetí na ľudských životoch, sprevádzali jeho prejav prísne bezpečnostné opatrenia.

"Blahoželám k víťazstvu, slobode a (dosiahnutému) úspechu," povedal Áchúndzáda tisíckam veriacich, ktorí sa pri príležitosti konca pôstneho mesiaca ramadán zhromaždili na nádvorí mešity v Kandaháre, faktickom centre islamistického hnutia Taliban. Slávnostná udalosť trvala približne dve hodiny a po celý čas krúžili nad miestom jej konania dva vrtuľníky.

Išlo v poradí o druhé Áchúndzádovo vystúpenie na verejnosti, odkedy sa v roku 2016 ujal v Talibane vedenia. Vlani v októbri zavítal v Kandaháre do inej mešity. Z tejto jeho návštevy zverejnil Taliban na sociálnej sieti zvukový záznam.

Piatkový výbuch v sunnitskej mešite v Kábule si vyžiadal vyše 50 mŕtvych a ďalších okolo 30 zranených. V čase incidentu bola mešita úplne plná, pretože na posledné piatkové modlitby v rámci ramadánu prišli stovky veriacich.