Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vodca tureckej opozície na protest neplatí účty, vypli elektrinu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Erdogan a jeho strana obvinili Kiličdaroglua, že sa odmietaním platenia účtov snaží v Turecku vyvolať pouličné protesty a sociálne nepokoje.

Istanbul 21. apríla (TASR) - Vodcovi tureckej opozície Kemalovi Kiličdarogluovi v dome vypli elektrinu - od februára totiž na protest proti prudkému zvýšeniu cien prestal platiť účty za elektrinu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

V dôsledku inflácie a prudkého znehodnotenia miestnej meny sa mesačné platby pre väčšinu domácností v Turecku zvýšili najmenej o polovicu. Ekonómovia spájajú tieto sociálne problémy s nekonvenčnými ekonomickými názormi tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorého chce Kiličdaroglu zo sekulárnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) vyzvať v prezidentských voľbách naplánovaných na jún 2023.

Erdogan a jeho strana obvinili Kiličdaroglua, že sa odmietaním platenia účtov snaží v Turecku vyvolať pouličné protesty a sociálne nepokoje. Budúcoročné prezidentské a parlamentné voľby sa tak podľa AFP menia na jednu z najvážnejších výziev pre Erdoganovu vládu a stranu, ktorá v tureckej politike dominuje už dve desaťročia.

Pokiaľ ide o spomínané ekonomické názory, AFP pripomenula, že Erdogan vyvíjal na centrálnu banku tlak, aby výrazne znížila úrokové sadzby s cieľom znížiť prudko rastúce spotrebiteľské ceny - čo je presný opak toho, čo politici v podobných situáciách zvyčajne robia. V dôsledku toho sa oficiálna ročná miera inflácie v Turecku vyšplhala na viac ako 60 percent.