Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vodiča, ktorý vrazil autom do sprievodu, obvinili z úmyselného zabitia

Na snímke polícia eskortuje Darrella Brooksa Jr. zo súdnej siene 23. novembra 2021 v americkom meste Waukesha. Foto: TASR/AP

Tragédia si vyžiadala 62 zranených. Viacerí sú naďalej v kritickom stave.

Washington 24. novembra (TASR) - Na šesť sa v utorok zvýšil počet obetí nedeľného incidentu v americkom štáte Wisconsin, pri ktorom narazilo auto do účastníkov predvianočného sprievodu v meste Waukesha. Stalo sa tak po tom, čo v tamojšej nemocnici podľahol svojim zraneniam osemročný chlapec, informovala agentúra AP.

Jackson Sparks bol jedným z mnohých detí, ktoré utrpeli zranenia v dôsledku úmyselného nárazu vozidla do davu ľudí. Podľa webovej stránky GoFundMe kráčal v sprievode so svojím 12-ročným bratom Tuckerom, ktorý bol zranený a neskôr prepustený z nemocnice.

Ďalšími obeťami vo veku od 52 do 81 rokov sú štyri ženy a jeden muž. Tragédia si vyžiadala 62 zranených. Viacerí sú naďalej v kritickom stave. Polícia pôvodne hlásila 48 zranených.

On-line prenos zo sprievodu v meste a zábery nakrútené účastníkmi zachytili červené vozidlo typu SUV, ako prerazilo bariéry a vysokou rýchlosťou smerovalo na cestu, kde sa tradičný pochod konal. Zúčastnilo sa na ňom mnoho miestnych obyvateľov, vrátane rodín s deťmi. Vodič vrazil do tej časti sprievodu, kde pochodoval stredoškolský orchester nasledovaný členkami združenia starých mám. Vodiča krátko po incidente zadržali.

Na snímke polícia prehľadáva miesto činu v americkom meste Waukesha v nedeľu 22. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Miestna prokurátorka Susan Opperová podľa agentúry AFP v utorok oznámila, že 39-ročný Američan Darrell Brooks bol obvinený z piatich prípadov úmyselného zabitia a momentálne čelí aj ďalšiemu obvineniu súvisiacemu so šiestou obeťou. V prípade dokázania viny mu hrozí doživotný trest.

Podľa AP svedkovia vypovedali, že vozidlo sa "zjavne úmyselne pohybovalo zo strany na stranu" bez snahy spomaliť alebo zastaviť a narazilo do viacerých ľudí.

Miestny policajný veliteľ Daniel Thompson ešte v priebehu dňa informoval, že podozrivý sa krátko pred činom pohádal so svojou partnerkou, a spresnil, že "neexistuje žiadny dôkaz, že išlo o teroristický čin".