Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

FOTO: Voda v Chersonskej oblasti bude stúpať ešte asi 20 hodín

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka. Obyvatelia južnej Ukrajiny, z ktorých niektorí strávili noc na strechách domov, sa v stredu pripravovali na druhý deň prudkého nárastu záplav, keďže úrady varovali, že pretrhnutie priehrady na rieke Dneper bude pokračovať v uvoľňovaní zadržiavanej vody z obrovskej nádrže. Foto: TASR/AP

Podľa Ruskom dosadeného primátora mesta Nová Kachovka Vladimira Leontieva je nezvestných sedem ľudí, i keď sú indície, že by mohli byť nažive.

Kyjev/Londýn 7. júna (TASR) - Hladina vody v oblastiach zaplavených v dôsledku poškodenia Kachovskej priehrady sa bude zvyšovať ešte približne 20 hodín, pričom môže stúpnuť o ďalší meter, uviedol šéf Chersonskej oblastnej vojenskej správy Olexandr Prokudin podľa stredajšej správy britskej stanice BBC.

Poškodenie Kachovskej priehrady v noci na 6. júna spôsobilo v delte rieky Dneper, v jej záplavovej oblasti i v obciach a mestách na brehu riek rozsiahle záplavy.

Miestne úrady v stredu uviedli, že po utorňajšom dramatickom pretrhnutí Kachovskej priehrady, ktorá sa nachádza približne 70 kilometrov východne od mesta Cherson, intenzita záplav mierne klesá, avšak vzhľadom na výrazné zničenie priehrady bude voda pribúdať aj naďalej, i keď pomalšie.

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka.
Foto: TASR/AP


Prokudin tiež informoval, že podľa bilancie zo stredy rána bolo na pravom brehu rieky Dneper zaplavených 1852 domov. Počas noci o evakuáciu požiadalo 13 ľudí vrátane piatich obyvateľov ľavého, Ruskom okupovaného, brehu rieky.

Podľa Ruskom dosadeného primátora mesta Nová Kachovka Vladimira Leontieva je nezvestných sedem ľudí, i keď sú indície, že by mohli byť nažive.

Britské ministerstvo obrany, ktoré pravidelne vydáva zvodky o vývoji bojov na Ukrajine, v stredu informovalo, že Kachovská vodná nádrž mala pred pretrhnutím "rekordne vysokú" hladinu vody.

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka.
Foto: TASR/AP


Hoci priehrada nebola zničená úplne, britské ministerstvo pripúšťa, že stav samotnej stavby "sa v nasledujúcich dňoch pravdepodobne ešte zhorší, čo spôsobí ďalšie záplavy".

Spolu s elektrárňou priehrada pomáhala zásobovať elektrickou energiou, vodou na zavlažovanie i pitnou vodou rozsiahle územie južnej Ukrajiny vrátane Krymského polostrova, ktorý v roku 2014 nelegálne anektovalo Rusko, pripomenula agentúra AP.

V súvislosti s poškodením vodného diela ukrajinskí vládni predstavitelia a predstavitelia OSN varovali pred ľudskou a ekologickou katastrofou, ktorej dôsledky sa budú vyhodnocovať niekoľko dní a oveľa dlhšie sa z nich bude región zotavovať.

Ukrajinské sily - podľa predpokladov expertov - pokračujú v prípravách na dlho očakávanú protiofenzívu pozdĺž viac ako 1000 kilometrov dlhej frontovej línie na východe a juhu Ukrajiny.

Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson v stredu 7. júna 2023 po výbuchu priehrady Kachovka.
Foto: TASR/AP


Pretrhnutie hrádze, ktorého sa obe strany dlho obávali, dodalo už 16 mesiacov trvajúcej vojne s Ruskom nový rozmer.

Maciej Matysiak, vojenský expert z nadácie Stratpoints a bývalý zástupca šéfa poľskej vojenskej kontrarozviedky, podľa BBC konštatoval, že po poškodení priehrady vodnej elektrárne si ruské jednotky zlepšili svoje obranné pozície.

Podľa Matysiaka záplavy pravdepodobne asi na mesiac zabránia ukrajinským ozbrojeným silám, aby do bojov nasadili ťažké zbrane, ako sú tanky alebo bojové vozidlá pechoty.