Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vojaci, ktorí sa vzbúrili voči Madurovi, dostali dlhoročné tresty

Na archívnej snímke venezuelský prezident Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Skupinu príslušníkov Národnej gardy zatkli, keď sa v roku 2019 pokúsili prevziať kontrolu nad veliteľským stanovišťom vo venezuelskom hlavom meste Caracas.

Caracas 24. júna (TASR) - Dvadsaťštyri príslušníkov venezuelskej vojenskej polície, ktorí sa počas protivládnych protestov v roku 2019 vzbúrili proti prezidentovi Nicolásovi Madurovi, odsúdili na 7-16 rokov väzenia. V noci na piatok o tom informovala organizácia bojujúca za ľudské práva Foro Penal, píše agentúra AFP.

Skupinu príslušníkov Národnej gardy zatkli, keď sa v roku 2019 pokúsili prevziať kontrolu nad veliteľským stanovišťom vo venezuelskom hlavom meste Caracas. Proti ľavicovej vláde prezidenta Madura sa vzbúrili, keď sa líder venezuelskej opozície Juan Guaidó vyhlásil za prezidenta. Guaidóa podporilo približne 60 krajín sveta, zosadiť Madura sa mu však napokon nepodarilo.

Luísa Bandresa, ktorý povstanie príslušníkov vojenskej polície viedol, odsúdili za vzburu a podnecovanie k nej na trest odňatia slobody v dĺžke 15 rokov a deväť mesiacov. Ostatných obvinených súd poslal za mreže na necelých osem rokov.

Rodinní príslušníci odsúdených tvrdia, že vojakov vo väzení týrali. Bili ich napríklad bejzbalovými pálkami alebo mučili elektrickým prúdom. Organizácia Foro Penal však tvrdí, že kompetentné orgány tieto sťažnosti nevyšetrovali.

Podľa údajov Foro Penal sa v súčasnosti vo Venezuele nachádza približne 240 politických väzňov, pričom 100 z nich patrí k príslušníkom ozbrojených zložiek.