Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Vojaci USA sa pripojili k cvičeniam NATO v Severnom Macedónsku

Na archívnej sníme americkí vojaci na bojovom vozidle počas prebiehajúceho cvičenia Saber Strike vo Vojenskom výcvikovom priestore Lešť, 7. marca 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Na manévroch s názvom Swift Response (Rýchla odozva) sa zúčastňuje zhruba 10.000 vojakov z 19 krajín.

Krivolak 12. mája (TASR) - Vojaci USA sa vo štvrtok pridali k príslušníkom ozbrojených síl Británie, Francúzska, Talianska a spojeneckých štátov v regióne na vojenských cvičeniach v najnovšej členskej krajine Severoatlantickej aliancie (NATO), Severnom Macedónsku. Informovala o tom agentúra AP.

Cvičenia sú zamerané na preukázanie pripravenosti nasadenia pozdĺž východnej hranice NATO. Na manévroch s názvom Swift Response (Rýchla odozva) sa zúčastňuje zhruba 10.000 vojakov z 19 krajín. Ruská vojenská ofenzíva na Ukrajine medzitým pokračuje 12. týždňom, pripomína AP.

Cvičenia budú prebiehať v piatich oblastiach od Nórska po Severné Macedónsko, uviedli vojenské zdroje.

Za uplynulých desať dní sa na manévroch zúčastnilo približne 4600 vojakov z Albánska, Francúzska, Grécka, Talianska, Severného Macedónska, Čiernej Hory, Británie a Spojených štátov. V rámci cvičení sa uskutočnili aj zoskoky s padákom na rôznych miestach krajiny.

Severné Macedónsko sa oficiálne stalo členom NATO v marci 2020, pripomína AP. Táto malá balkánska krajina s 1,8 milióna obyvateľmi disponuje aktívnou armádou so zhruba 8000 príslušníkmi.