Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vojak zastrelil ženu na kontrolnom stanovišti

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

Kolumbijský prezident Iván Duque nariadil rýchle vyšetrenie tohto prípadu, ktorý ešte viac poškodil už i tak naštrbenú povesť tamojších ozbrojených zložiek.

Bogota 25. septembra (TASR) - V čase, keď v juhoamerickom štáte Kolumbia prebiehajú protesty proti násilnostiam zo strany polície, prišla na juhozápade krajiny o život žena, ktorú na kontrolnom stanovišti zastrelil vojak. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na štvrtkové vyhlásenie generála Johna Rojasa v miestnej televízii.

"Jedna žena bola zabitá strelou člena ozbrojených síl," vyhlásil Rojas. Incident sa odohral podľa mediálnych správ vo vidieckej oblasti v blízkosti obce Miranda na juhozápade krajiny. Niektoré správy uvádzali, že vozidlo, v ktorom žena sedela, sa chcelo vyhnúť kontrole.

Kolumbijský prezident Iván Duque nariadil rýchle vyšetrenie tohto prípadu, ktorý ešte viac poškodil už i tak naštrbenú povesť tamojších ozbrojených zložiek. Ich príslušníci sú obviňovaní zo zabíjania civilistov a voči desiatkam z nich je vedené vyšetrovanie v súvislosti so sexuálnym zneužívaním.

Proti policajnej brutalite demonštrovali v pondelok tisíce Kolumbijčanov. Protesty vyvolalo okrem iného zverejnenie videa z brutálneho zásahu dvoch policajtov v hlavnom meste Bogota, v dôsledku ktorého podľahol utŕženým zraneniam študent práva. Demonštrácie zo začiatku septembra si vyžiadali 13 obetí na životoch a stovky ľudí utrpeli zranenia.