Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Vojakov z Iraku stiahlo po SR a Nemecko aj Chorvátsko

Srbskí armádni vojaci počas vojenskej prehliadky na vojenskom letisku Batajnica neďaleko Belehradu 19. októbra 2019. Ruský premiér Dmitrij Medvedev pricestoval na jednodňovú oficiálnu návštevu Srbska, počas ktorej sa zúčastnil vojenskej prehliadky pri príležitosti 75. výročia oslobodenia srbského hlavného mesta od nacistickej nemeckej okupácie Červenou armádou a komunistickými juhoslovanskými partizánmi. Foto: TASR/AP

Slovinsko zasa oznámilo, že jeho šesť vojakov zostáva v Iraku, kde pôsobia na základni v Arbíle na severe krajiny.

Záhreb/Berlín 7. januára (TASR) - Štrnásť chorvátskych vojakov pôsobiacich v Iraku presunuli do Kuvajtu v čase napätia na Blízkom východe, ktoré eskalovalo po zabití popredného iránskeho generála pri americkom útoku v Bagdade. Oznámilo to v utorok chorvátske ministerstvo obrany s tým, že ďalšie kroky Záhreb podnikne v konzultácii so spojencami v NATO.

Vojakov z Iraku postupne odsúva rastúci počet európskych krajín, píše agentúra AP. Po avizovaní odchodu časti nemeckého kontingentu Bundeswehr v utorok oznámil, že presunul do susedného Jordánska a Kuvajtu 35 svojich príslušníkov, pričom 117 nemeckých vojakov zatiaľ zostáva v kurdskej oblasti na severe Iraku.

Slovenskí vojaci umiestnení v Iraku na výcvikovej misii Severoatlantickej aliancie boli dočasne premiestnení do inej nešpecifikovanej krajiny, oznámil v utorok Úrad vlády SR.

Slovinsko zasa oznámilo, že jeho šesť vojakov zostáva v Iraku, kde pôsobia na základni v Arbíle na severe krajiny. Slovinské ministerstvo obrany však zdôraznilo, že situáciu nepretržite monitoruje a ďalšie rozhodnutia urobí na základe budúceho vývoja.