Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Vojenská junta v Mali vyhostila francúzskeho veľvyslanca

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Napätie medzi Parížom a malijskou vládnucou vojenskou juntou vzrástlo v uplynulých týždňoch a okrem iného sa týka aj osudu európskych jednotiek, ktoré sú v regióne nasadené na boj proti džihádistom.

Bamako 31. januára (TASR) - Vojenská junta v Mali oznámila v pondelok svoje rozhodnutie o vyhostení francúzskeho veľvyslanca v krajine, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na tamojšie štátne médiá.

"Vláda Malijskej republiky informuje národnú a medzinárodnú verejnosť, že francúzsky veľvyslanec v Bamaku, jeho excelencia Joel Meyer, bol dnes informovaný o rozhodnutí vlády, ktorá ho žiada, aby opustil územie štátu do 72 hodín," uvádza sa vo vyhlásení prečítanom v štátnej televízii.

Napätie medzi Parížom a malijskou vládnucou vojenskou juntou vzrástlo v uplynulých týždňoch a okrem iného sa týka aj osudu európskych jednotiek, ktoré sú v regióne nasadené na boj proti džihádistom.

Dánsko minulý týždeň vo štvrtok oznámilo, že na základe opakovanej žiadosti malijskej vojenskej junty začne z Mali sťahovať svoj nedávno vyslaný kontingent pozostávajúci z takmer 100 vojakov. Vojenská junta minulý týždeň v pondelok vyzvala Dánsko, aby svojich vojakov "okamžite" stiahlo. Vláda v Bamaku vo vyhlásení uviedla, že nasadenie dánskych vojakov nie je v súlade s platnými "protokolmi". Kontingent dánskych vojakov prišiel do Mali začiatkom tohto mesiaca, aby sa pripojil k Francúzskom vedenej protidžihádistickej operácii.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian obvinil v nedeľu súkromnú ruskú vojenskú spoločnosť Wagner z rabovania zdrojov v africkom štáte Mali. Žoldnieri Wagneru sú "bývalí ruskí vojaci vyzbrojovaní Ruskom a s ruskou logistikou," povedal Le Drian. "V tomto momente využívajú zdroje krajiny výmenou za ochranu junty. Plienia Mali," dodal francúzsky minister zahraničných vecí.