Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vojenská koalícia vyšetruje letecký útok na väznicu v Jemene

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP Photo

Jemenskí povstalci húsiovia tvrdia, že nálet si vyžiadal najmenej 91 mŕtvych a viac ako 200 zranených.

Rijád 27. januára (TASR) - Vojenská koalícia vedená Saudskou Arábiou, ktorej je pripisovaný piatkový letecký útok na väznicu v Jemene, vo štvrtok uviedla, že tento incident vyšetruje. Informovala o tom agentúra AFP.

Koalícia poprela, že stála za náletom na väznicu v provincii Salda, pri ktorom podľa humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF) zahynulo najmenej 70 ľudí. MSF z jeho vykonania obvinila vojenskú koalíciu.

Jemenskí povstalci húsiovia tvrdia, že piatkový nálet si vyžiadal najmenej 91 mŕtvych a viac ako 200 zranených.

Podľa saudskoarabskej agentúry SPA sa náletom zaoberá vyšetrovací tím zriadený koalíciou, ktorá však tvrdí, že je od nej nezávislý.

"Od prvých hodín po zverejnení správy o incidente začal príslušný tím v tejto veci vyšetrovanie, zhromažďuje údaje a dokumenty, ktoré sa k nemu vzťahujú," uvádza sa v stanovisku tímu. Výsledky budú oznámené hneď, ako sa skončí vyšetrovanie.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International v stredu uviedla, že koalícia pri nálete použila samonavádzanú muníciu vyrobenú v Spojených štátoch.

Občianska vojna v Jemene sa začala v roku 2014, keď húsiovia obsadili hlavné mesto Saná. V dôsledku konfliktu zahynulo už približne 377.000 ľudí a milióny ďalších boli nútené opustiť svoje domovy. OSN označuje situáciu v Jemene za najväčšiu humanitárnu krízu súčasnosti.