Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Vojenskú leteckú šou 2016 kvôli zmene bezpečnostnej politiky zrušili

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzinárodný letecký deň a prehliadku vojenskej techniky na vojenskej leteckej základni v Kecskeméte zorganizovali naposledy v auguste 2013, kedy si pripomenuli 75. výročie maďarských vzdušných síl.

Budapešť 17. novembra (TASR) - Maďarský minister obrany István Simicskó dnes rozhodol o zrušení Medzinárodného leteckého dňa a prehliadky vojenskej techniky 2016. Dôvodom tohto kroku je zmenená bezpečnostná politika, informoval agentúru MTI rezort obrany.

"Úlohy maďarských ozbrojených síl v súvislosti so zmenenými podmienkami bezpečnostnej politiky výrazne vzrástli a okruh úloh sa rozšíril," píše sa vo vyhlásení ministerstva obrany.

"Najdôležitejšou úlohou v súčasnosti je ochrana krajiny, na ktorú musíme sústrediť všetky sily," cituje Simicskóa rezort a dodáva, že maďarská armáda sa pripravuje na budapeštianske kolo série leteckých pretekov Red Bull Air Race 2016, na ktorom sa predstavia aj lietadlá vzdušných síl.

Medzinárodný letecký deň a prehliadku vojenskej techniky na vojenskej leteckej základni v Kecskeméte zorganizovali naposledy v auguste 2013, kedy si pripomenuli 75. výročie maďarských vzdušných síl. V roku 2010 táto letecká šou v strednej časti Maďarska v Báčsko-malokumánskej župe získala titul najlepší letecký deň v Európe.