Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

OSN v 100. deň ruskej invázie: Vojna na Ukrajine nebude mať víťaza

Sedemdesiatročná Nadija Trubčaninová plače na rakve svojho štyridsaťosemročného syna Vadyma, ktorý bol zabitý ruskými vojakmi 30. marca v Buči, počas pohrebu na predmestí Kyjeva v sobotu 16. apríla 2022. Foto: TASR / AP

Míľnik 100. deň vojny nastal v období, keď Kyjev oznámil, že Moskva teraz ovláda pätinu ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova a častí východného regiónu Donbas dobytých v roku 2014.

Kyjev 3. júna (TASR) - Organizácia Spojených národov v piatok vyhlásila, že invázia Ruska na Ukrajinu nebude mať víťaza. OSN vydala vyhlásenie v 100. deň vojny, keď sa ruské sily pretláčajú hlbšie do východoukrajinského regiónu Donbas. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Táto vojna nemá a nebude mať víťaza. Skôr sme sto dní svedkami toho, čo všetko je stratené: životy, domovy, pracovné miesta a vyhliadky (do budúcnosti)," uviedol vo vyhlásení Amin Awad, zástupca generálneho tajomníka OSN a koordinátor OSN pre ukrajinskú krízu.

Míľnik 100. deň vojny nastal v období, keď Kyjev oznámil, že Moskva teraz ovláda pätinu ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova a častí východného regiónu Donbas dobytých v roku 2014.

Na archívnej snímke z 5. marca 2022 zástup ľudí stojí pod zničeným mostom pri pokuse o útek cez rieku Irpiň na predmestí Kyjeva.
Foto: TASR/AP


Invázia Ruska na Ukrajinu, ktorú ruský prezident Vladimir Putin spustil 24. februára, sa začala najprv pokusom o bleskový útok ruských vojakov na Kyjev, potom sa však Rusi stiahli z oblasti okolo metropoly a aj z druhého najväčšieho mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny.

Ruské sily však plynulo dosahujú územné zisky na juhu a východe Ukrajiny.

"Táto vojna si už vyžiadala neprijateľné obete medzi ľuďmi a zachvátila doslova všetky stránky civilného života," uviedol Awad.

"Len za vyše tri mesiace (vojny) bolo nútených ujsť zo svojich domovov takmer 14 miliónov ľudí, väčšinou žien a detí," napísala OSN vo vyhlásení.

Stanislav máva na nástupišti svojmu synovi Davidovi a svojej manželke Anne, ktorí sedia vo vlaku smerom do Ľvova na železničnej stanici v Kyjeve 3. marca 2022, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


OSN oznámila, že pracuje na zmiernení "ničivých následkov vojny na potravinovú bezpečnosť, keďže sa snaží odblokovať obchod so životne dôležitými obilninami a komoditami".

Ceny obilia prudko stúpli, lebo sa zastavil jeho vývoz z Ukrajiny do sveta, čo ešte zhoršilo následky tohto konfliktu a vplyv klimatických zmien a vyvolalo obavy z možných sociálnych nepokojov.

"Potrebujeme mier. Vojna sa musí okamžite skončiť," uvádza sa vo vyhlásení OSN.