Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Vojna v Donbase pripravila o život vyše 3300 civilistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

vedúca misie OSN Matilda Bognerová zároveň poznamenala, že po tom, čo znepriatelené strany 21. júla 2019 obnovili prímerie, sa počet obetí výrazne znížil.

Kyjev 17. septembra (TASR) - Vojna na východe Ukrajiny pripravila o život vyše 3300 civilistov, informovala v utorok misia OSN pre monitorovanie ľudských práv na Ukrajine, pričom poznamenala, že počet obetí sa od júla podstatne znížil.

"V súčasnosti sú straty na najnižšej možnej úrovni. Dúfajme, že tento trend bude pokračovať," uviedla na utorňajšej tlačovej konferencii v Kyjeve vedúca misie OSN Matilda Bognerová.

Podľa agentúry Intefax-Ukrajina Bognerová predložila správu o ľudských právach na Ukrajine za obdobie od 16. mája do 15. augusta 2019.

"Počas trojmesačného sledovaného obdobia bolo v dôsledku konfliktu zabitých osem civilistov (štyria muži a štyri ženy) a 60 civilistov vrátane deviatich detí bolo zranených," konštatovala.

Bognerová zároveň poznamenala, že po tom, čo znepriatelené strany 21. júla 2019 obnovili prímerie, sa počet obetí výrazne znížil.

Bognerová vysvetlila, že jej misia voľne pôsobí v oblastiach kontrolovaných ukrajinskou vládou a má prístup aj k väzenským zariadeniam. Činnosť misie v oblastiach pod kontrolou proruských separatistov je však podľa nej už viac ako rok obmedzená. Dodala, že jej misia je znepokojená podmienkami väzby v oblastiach, ktoré Kyjev nekontroluje.