Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Vojnové zločiny na Ukrajine budú témou ministerskej schôdzky G7

krajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) sa pozerá počas prehliadky zničených budov pri príležitosti jeho návštevy v meste Vyšgorod na predmestí Kyjeva 25. novembra 2022. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že výpadky elektriny ešte trápia vyše šesť miliónov domácností na Ukrajine. Povedal to dva dni po mohutnom ruskom raketovom útoku cielenom na ukrajinskú energetickú infraštruktúru. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP. Foto: FOTO TASR/AP

Schôdzka šéfov rezortu spravodlivosti skupiny G7 sa v nemeckej metropole uskutoční v pondelok a v utorok.

Berlín 26. novembra (TASR) - Ministri spravodlivosti skupiny G7 chcú na nadchádzajúcej schôdzke v nemeckej metropole Berlín podporiť snahu o vyšetrovanie a potrestanie vojnových zločinov na Ukrajine. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

"Budeme hovoriť predovšetkým o otrasných vojnových zločinoch, ku ktorým dochádza na území Ukrajiny a ktoré chceme stíhať a trestať," povedal nemecký spolkový minister spravodlivosti Marco Buschmann v sobotu zverejnenom videu na sociálnej sieti Twitter.

Schôdzka šéfov rezortu spravodlivosti skupiny G7 sa v nemeckej metropole uskutoční v pondelok a v utorok. "Medzinárodné trestné právo je založené na silnom prísľube, že vojnové zločiny nemôžu zostať nepotrestané - bez ohľadu na to, kde boli spáchané a bez ohľadu na to, kto ich spáchal. Dodržať tento sľub je našou povinnosťou," vyhlásil Buschmann a v tejto súvislosti zdôraznil dôležitosť ministerskej schôdzky G7.

Rusko od 24. februára vedie útočnú vojnu na Ukrajine. Ukrajina podľa oficiálnych vyhlásení na oslobodených územiach nachádza stále viac dôkazov o ohavných činoch, ktorých sa mali dopustiť ruskí okupanti, píše DPA.

Ukrajinské úrady podľa oficiálnych údajov registrujú doposiaľ viac než 45.000 vojnových zločinov. Naopak, takisto aj Rusko Ukrajine vyčíta vojnové zločiny.