Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Vojnovú loď v lodenici v Petrohrade zachvátil požiar

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mohutný požiar v lodenici Severnaja verf likvidovalo asi 170 hasičov.

Petrohrad 17. decembra (TASR) - Ruskú vojnovú loď, ktorú stavali v lodenici v Petrohrade, zachvátil v piatok požiar, pri ktorom sa zranili najmenej traja robotníci. Zranenia dvoch z nich si vyžiadali hospitalizáciu.

Informovala o tom agentúra Interfax. Podľa agentúry AP mohutný požiar v lodenici Severnaja verf likvidovalo asi 170 hasičov.

Príčiny požiaru na vojnovej lodi Provornyj sú nejasné, rovnako ako predbežný odhad škôd, uviedol pre Interfax zdroj z miestneho lodiarskeho priemyslu. Príčiny požiaru vyšetrí osobitná komisia.

Podľa zdrojov Interfaxu na lodi nebola v čase požiaru žiadna posádka, keďže je stále vo výstavbe, a neboli tam ani zbrane.

Z prvých správ z miesta požiaru vyplýva, že horí horná paluba korvety, potom dispečerská služba uviedla, že požiar sa rozšíril na 800 metrov štvorcových a zasiahol takmer celú loď. Podľa denníka Izvestija trup korvety údajne nie je poškodený, ale vážne poškodené sú nadstavba a hlavný stožiar s anténou.

"Loď mala byť odovzdaná Tichomorskej flotile koncom roka 2022. Tieto dátumy sa môžu zmeniť v závislosti od škôd spôsobených požiarom," uviedol zdroj pre noviny Izvestija.

Hlavná korveta projektu 20385 ruskej armády - Gremiaščij - je už súčasťou Tichomorskej flotiky. Táto loď je vyzbrojená riadenými strelami Kalibr.

Hlavnou úlohou lodí tohto projektu je odhaľovanie a ničenie povrchových cieľov a ponoriek, organizácia vylodenia, ochrana pobrežnej zóny a sprevádzanie ostatných lodí. V médiách sa objavila aj o informácia o plánoch vyzbrojiť lode projektu 20385 hypersonickými raketami Cirkon (Zirkón).