Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Voľba libanonského prezidenta v parlamente bola neúspešná deviatykrát

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na hlasovanie sa dostavilo 105 zo 128 poslancov parlamentu. Niektorí z nich zámerne odovzdali hlasovacie lístky upravené tak, aby neboli platné.

Bejrút 8. decembra (TASR) - Rozdelenému libanonskému parlamentu sa vo štvrtok ani na deviatykrát nepodarilo zvoliť nového prezidenta, informovala agentúra AFP.

Libanon je bez hlavy štátu už mesiac, keďže sa Míšálovi Awnovi sa 31. októbra skončilo funkčné obdobie. Desiaty pokus o zvolenie jeho nástupcu sa uskutoční 15. decembra.

Libanonský parlament je rozdelený medzi prívržencov silného hnutia Hizballáh podporovaného Iránom a jeho odporcov, pričom ani jeden z týchto táborov nemá jasnú väčšinu.

Poslanci vo štvrtok opäť rozhodovali o kandidatúre Míšála Muawwada, ktorý je považovaný za spojenca USA a odporcu Hizballáhu. V tejto voľbe Muawwad získal podporu len 39 poslancov, dodala AFP.

Na hlasovanie sa dostavilo 105 zo 128 poslancov parlamentu. Niektorí z nich zámerne odovzdali hlasovacie lístky upravené tak, aby neboli platné. Jeden z poslancov pri hlasovaní "volil" zosnulého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu.

Muawwad má dobré vzťahy s Washingtonom a opakovane vyzýva na odzbrojenie Hizballáhu — jedinej frakcie, ktorá si po skončení občianskej vojny v Libanone (1975 – 1990) ponechala svoje zbrane.

Najrazantnejšie proti Muawwadovej kandidatúre práve vystupuje Hizballáh. Jeho vodca Hasan Nasralláh v novembri vyzval na zvolenie prezidenta, ktorý bude schopný postaviť sa Spojeným štátom.

AFP poznamenala, že Libanon si v súčasnej situácii môže len sotva dovoliť dlhšie mocenské vákuum — zápasí totiž s finančnou krízou, ktorú Svetová banka označila za jednu z najhorších v jeho moderných dejinách, ako aj s voľným pádom meny, nedostatkom elektrickej energie a prudko rastúcou mierou chudoby.

Dočasná vláda v Libanone nie je schopná implementovať reformy, ktoré požadujú medzinárodní veritelia ako podmienku na uvoľnenie miliárd dolárov zo záchranných úverov.

AFP pripomína, aj Awn bol za prezidenta v roku 2016 zvolený až po viac ako dvoch rokoch, keď bol post hlavy štátu neobsadený. Awnovmu zvoleniu predchádzalo 45 neúspešných pokusov, kým poslanci dosiahli konsenzus o jeho kandidatúre.

V súlade s komplikovaným rozdelením moci v Libanone post libanonského prezidenta zastáva maronitský kresťan, premiérske kreslo je vyhradené pre sunnitského moslima a post predsedu parlamentu pripadá šiitskému moslimovi.