Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Voľby ČR: Voliť príde sotva 60 percent z prvovoličov, tvrdí odborník

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Mladí ľudia podľa sociológov chodia voliť v menšej miere než zvyšok populácie.

Praha 30. septembra (TASR) - Na októbrových voľbách do Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky (PS PČR) by sa podľa Českého štatistického úradu (ČSÚ) mohlo zúčastniť až 370.000 prvovoličov, informuje spravodajská televízia ČT24. Odborníci však očakávajú, že hlasovať ich príde len necelých 200.000.

Skupinu prvovoličov tvorí časť ročníka 1999 a ročníky 2000 až 2003. "Na určenie aspoň približného odhadu počtu prvovoličov sme používali demografické štatistiky," uviedol hovorca ČSÚ Jan Cieslar.

"Po odčítaní cudzincov, ktorí nemajú volebné právo, dospejeme k číslu približne 370.000 ľudí," vysvetľuje Cieslar. Dodáva, že ide o podobné číslo ako pri voľbách v roku 2017.

Mladí ľudia však podľa sociológov chodia voliť v menšej miere než zvyšok populácie. Podľa expertov možno podobný trend očakávať aj tento rok.

"(Prvovoliči) sú najslabšia voličská skupina. A žiadne dáta nenaznačujú, že by sa nejakým spôsobom aktivizovala. Voliť pôjde necelých 200.000 prvovoličov," odhaduje sociológ a riaditeľ agentúry STEM Martin Buchtík. Odborník predpokladá, že vplyv na to môže mať aj fakt, že do Poslaneckej snemovne kandiduje málo ľudí vo vekovej skupine do 29 rokov.

Buchtík tiež upozorňuje, že nižšia účasť mladých ľudí nie je fenomén len tejto generácie. "Je to skôr o životnej fáze. Je chyba predstavovať si, že s úderom osemnástich rokov sa človeku otvoria oči a zrazu sa stane uvedomelým občanom, ktorý chodí voliť," vysvetľuje.

Voľby do českej Poslaneckej snemovne sa budú konať 8. a 9. októbra 2021. Ľudia budú hlasovať tradične v 14 volebných krajoch, pričom hlasy zo zahraničia budú na základe lósu započítané v rámci Úsťanského kraja.