Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

KOHO VOLIŤ V ČESKÝCH VOĽBÁCH? Tu je výberový prehľad programov strán

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Pozrite si prehľad základných programových pozícií politických subjektov, ktoré kandidujú vo voľbách.

Praha 7. októbra (TASR) - V piatok (8. októbra) a v sobotu (9. októbra) sa uskutočnia v Českej republike voľby do Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR.

TASR prináša v tejto súvislosti výberový prehľad základných programových pozícií politických subjektov (v abecednom poradí), ktoré kandidujú vo voľbách a podľa prieskumov preferencií majú najväčšie šance prekročiť hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu.

== hnutie ANO ==


Krédom hnutia je "Neklameme, nekradneme a pracujeme pre vás." Program s názvom "Až do roztrhania tela" nadväzuje z veľkej časti na kroky, ktoré hnutie ANO urobilo ako súčasť vlády.

Zahraničná politika: Členstvo v EÚ a NATO považuje ANO za záruku života v mieri a stabilite. Zároveň chce v Únii obhajovať české záujmy. Je za to, aby sa zachovalo právo veta, za boj proti nelegálnej migrácii, za bezpečnosť a posilňovanie vnútorného trhu. Nesúhlasí s prípadným zavedením eura.

COVID 19: Hnutie chce dotiahnuť očkovaciu kampaň a poskytnúť tretiu dávku najzraniteľnejším skupinám obyvateľstva s tým, že očkovanie ostane dobrovoľné. Rovnako sľubuje vakcíny pre deti do 12 rokov s tým, že očkovanie bude dobrovoľné (teda na rozhodnutí rodiča) a nebude podmienkou na vstup do školy. ANO chce presviedčať váhavých o tom, že boj s pandémiou stojí na zodpovednosti každého, a nie na represii štátu.

Financie: Za zásadné považuje ANO oživenie ekonomiky po covide. Obhajuje nízke dane a je proti ich zvýšeniu.

Ostatné: ANO je za znižovanie emisií skleníkových plynov, hlási sa k záväzkom klimatickej dohody z Paríža. Sľubuje ukončiť do roku 2038 spaľovanie uhlia v ČR, ak to neohrozí energetickú bezpečnosť štátu.

Český premiér Andrej Babiš, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


== Česká strana sociálnodemokratická (ČSSD) ==


ČSSD svoje programové tézy zhrnula do "Desatora" kľúčových priorít strany.

Zahraničná politika: ČSSD chce utvárať a progresívne meniť Európsku úniu, preto by však ČR mala byť v jej jadre. Príležitosťou je podľa ČSSD blížiace sa predsedníctvo v EÚ počas roka 2022.

COVID 19: Podľa ČSSD nesmú účet za pandémiu zaplatiť ľudia s priemernými príjmami, rodiny s deťmi či dôchodcovia, ale predovšetkým majetnejší občania. ČSSD je proti privatizácii českého zdravotníctva.

Financie: ČSSD chce zaviesť milionársku daň. Kritizuje fakt, že z ČR každoročne odíde do zahraničia zisk vo výške 300 miliard Kč, a chce zrušiť daňové výnimky. Sociálni demokrati podporujú vyššie dane pre bohatých, progresívne zdanenie, dane pre banky a zdanenie obrovských majetkov nad 100 miliónov Kč.

Ostatné: ČSSD presadzuje podporu rodín, seniorov a znevýhodnených skupín. Chce znížiť nerovnosť v mzdách medzi ženami a mužmi, obmedziť zamestnávanie cez agentúry (aby firma mohla takto zamestnávať len desať percent ľudí).

Jan Hamáček, archívna snímka.
Foto: TASR Michal Svítok


== Komunistická strana Čiech a Moravy (KSČM) ==


Päť programových priorít KSČM má názov Šanca na nový začiatok.

Zahraničná politika: Strana žiada referendum o pokračovanie členstva ČR v EÚ. Presadzuje inštitucionálnu reformu Únie, ktorá by dala viac rovnoprávnosti členským štátom a posilnila volené orgány (Európsky parlament) a oslabila právomoc úradníkov. KSČM je za vystúpenie z NATO a za obnovenie všestranných vzťahov s Ruskom a Čínou.

COVID 19: KSČM je proti lockdownu a zatváraniu škôl, podporuje snahu o oživenie ekonomiky a pomoc skupinám obyvateľstva, ktoré sa v dôsledku covidovej krízy ocitli v núdzi. Preferuje prevenciu, zdravý životný štýl a zdravé potraviny.

Financie: KSČM podporuje investície do bývania a nových technológií, presadzuje progresívne zdanenie a miliardársku, bankovú a digitálnu daň pre "ekonomických gigantov a nadnárodné spoločnosti", čo môže do štátneho rozpočtu priniesť 15 miliárd Kč za rok.

Ostatné: Komunisti sľubujú minimálnu mzdu 20.000 Kč a chcú 35-hodinový pracovný týždeň. Chcú zrušiť súkromných exekútorov a pracovné agentúry. Sľubujú sprísnenie potravinových noriem.

Predseda KSČM Vojtěch Filip, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


== PirátiSTAN ==


Koalícia, ktorú tvoria Česká pirátska strana (Piráti) a Starostovia a nezávislí (STAN) sa uchádza o voličov stredovým a prozápadne orientovaným programom. Jeho tézy približuje aj aplikácia Program pre vás.

Zahraničná politika: PirátiSTAN presadzujú zahraničnú politiku, ktorá stojí na hodnotách. ČR by podľa nich mala byť aktívnym členom Únie a podieľať sa na spoločnom rozhodovaní, takisto by nemala podceňovať prípravy na české predsedníctvo Rady EÚ.

COVID 19: Koalícia podporuje vybudovanie efektívneho systému protipandemickej ochrany, aby nebolo potrebné zavádzať plošné opatrenia.

Financie: Koalícia je za udržateľné verejné financie, presadzuje finančnú konsolidáciu – okrem iného zmrazením bežných výdavkov štátu, rýchlejším rastom ekonomiky, úsporami a zvýšením efektivity, lepším zapojením ľudí na trh práce, zlepšením výberu daní a postupnou digitalizáciou. Chce zjednodušiť správu daní a platenie daní a odvodov formou portálu Moje dane.

Ostatné: Zdôrazňujú dodržiavanie ľudských práv, digitalizáciu štátnej správy, boj s korupciou, dôchodkovú reformu a zjednodušenie daňového systému, a tiež ochranu klímy – podporujú záväzok EÚ znížiť do roku 2030 produkciu emisií o 55 percent, a tiež cieľ dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v roku 2050.

Vojtěch Filip, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


== Prísaha ==


Program nového subjektu má názov Plán pre spravodlivé Česko.

Zahraničná politika: Prísaha vidí ČR ako suverénny a sebavedomý štát v rámci EU i NATO, na jeho zakotvení nechce nič meniť. Odmieta migračné kvóty. Žiada prísne postihy za prevádzačstvo.

COVID 19: Hnutie chce prešetriť covidové zákazky a potrestať vinníkov. Je proti prípadnému ďalšiemu rušeniu prezenčnej výučby. Chce zistiť výrobu vakcín a liečiv v ČR. V prípade ďalšej vlny chce voči podnikateľom postupovať podľa vzoru Nemecka a Rakúska: Najskôr pomôžme, potom kontrolujme!

Financie: Odmieta zavedenie eura. Chce znížiť náklady štátnej administratívy a znížiť záťaž živnostníkov. Je za zníženie DPH na potraviny z 15 na 10 % a za sprehľadnenie daňového systému. Odmieta zvyšovať dane z príjmov právnických a fyzických osôb.

Ostatné: Hnutie Prísaha akcentuje potravinovú sebestačnosť a tiež ochranu a dostupnosť pitnej vody. Za najväčšiu hrozbu považuje klimatickú zmenu, navrhuje efektívnejšie zachytávanie vody zo zrážok.

== Sloboda a priama demokracia (SPD) ==


Voličov oslovuje "Politickým dlhodobým programom SPD", ktorého hlavným motívom je zavedenie priamej demokracie a čo najširšie zapojenie občanov do riadenia krajiny.

Zahraničná politika: SPD presadzuje referendum o vystúpení z Únie, resp. obnovenie zvrchovanosti a suverenity republiky vystúpením z Únie. Hovorí "nie" migrácii a islamizácii, nesúhlasí s migračnou politikou EÚ. Odmieta konfrontačnú politiku medzi veľmocami. Uprednostňuje spoluprácu so susednými štátmi v rámci Vyšehradskej štvorky.

COVID-19: SPD odmieta "pandemickú tyraniu", povinné očkovanie a diskrimináciu, teda delenie spoločnosti na očkovaných a neočkovaných. Štát podľa SPD musí uznávať protilátky a hradiť testovanie.

Financie: SPD odmieta zvyšovanie daní. Presadzuje zdanenie zahraničných korporácií a škrty v štátnych výdavkoch. Odmieta platby "solárnym barónom" aj systém dotácií vrátane biopalív.

Ostatné: SPD podporuje tradičné hodnoty spoločnosti a rodinu považuje za jej podstatu, ktorá si zaslúži podporu a ochranu.

Na archívnej snímke Tomio Okamura..
Foto: TASR/Michal Svítok


== SPOLU ==


Koalícia ide do volieb so spoločným pravicovým programom pod heslom "Spolu dáme Česko dohromady". Chce ústavne zakotviť rozpočtovú zodpovednosť, reformovať dôchodkový systém, podporovať flexibilný trh práce a znižovať byrokraciu.

Zahraničná politika: Koalícia deklaruje jasnú prozápadnú orientáciu s akcentom na NATO. V EÚ a v NATO vidí budúcnosť Českej republiky. Podporuje uplatňovanie ľudských práv vo svete, presadzuje tiež zvýšenie výdavkov na obranu na úroveň dve percentá do roku 2025.

COVID-19: SPOLU odmieta plošné zákazy a chce vrátiť pomery v ČR do stavu, v akom bola krajina pred pandémiou. Podporuje 100-percentnú zaočkovanosť rizikových skupín a celkovo čo najvyššiu mieru očkovanosti, aby sa dosiahla kolektívna imunita a minimalizovalo sa riziko nových mutácií.

Financie: Koalícia SPOLU chce sprísniť rozpočtové pravidlá a zariadiť, aby sa štátne výdavky nezvyšovali populisticky bez ohľadu na hospodársku situáciu. Chce zaviesť daňové prázdniny pre rodiny, ktoré čerpajú rodičovský príspevok a majú tri a viac detí, a tiež pravidlo daňovej brzdy.

Ostatné: Koalícia je za rozvoj inteligentných systémov v doprave. Podporuje dosiahnutie uhlíkovej neutrality a prechod k obnoviteľným zdrojom, budúcnosť vidí v kombinácii jadra a decentralizovaných zdrojov a najmä fotovoltaiky na strechách. "Green Deal" vníma ako príležitosť, ako investíciami do udržateľného rozvoja, čistých a obnoviteľných zdrojov a cirkulárneho hospodárenia modernizovať českú ekonomiku. Chce vysadiť strom za každého občana a usporiadať anketu o "českého národného vtáka".