Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Voľby do hornej komory japonského parlamentu zrejme vyhrá koalícia

Volička vhadzuje do schránky svoj hlas počas hlasovania vo voľbách do hornej komory japonského parlamentu vo volebnej miestnosti v Tokiu 10. júla 2022. Foto: TASR/AP

LDP úradujúceho premiéra Fumia Kišidu a jej liberálny koaličný partner, strana Komeito, môžu získať 69 až 83 zo 125 kresiel, spresnila japonská televízia NHK.

Tokio 10. júla (TASR) - Japonská vládna koalícia si po nedeľňajších voľbách podľa predpokladov udrží väčšinu v hornej komore parlamentu, vyplýva z prieskumov exit polls. Hlasovalo sa dva dni po atentáte na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho, ktorý bol významnou postavou vládnucej Liberálnodemokratickej strany (LDP). TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

LDP úradujúceho premiéra Fumia Kišidu a jej liberálny koaličný partner, strana Komeito, môžu získať 69 až 83 zo 125 kresiel, spresnila japonská televízia NHK.

Oficiálne výsledky volieb do hornej komory japonského parlamentu sa očakávajú v pondelok.

Šinzó Abe, najdlhšie úradujúci moderný líder Japonska, podľahol zraneniam v piatok po tom, ako ho počas prejavu v rámci predvolebnej kampane v prefektúre Nara odzadu do hrudníka a krku postrelil atentátnik. Politické vedenie krajiny vraždu označilo za útok na samotnú demokraciu, píše Reuters.

Ľudia sa modlia pri provizórnom pamätníku na mieste, kde bol zastrelený bývalý premiér Šinzó Abe pri prejave na podporu kandidáta Liberálnej demokratickej strany počas predvolebnej kampane v meste Nara v piatok 8. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Analytici predpovedali, že zavraždenie Abeho vo voľbách posilní LDP, ktorú vedie expremiérov chránenec Fumio Kišida. Strana podľa prieskumu exit polls získa 59 až 69 kresiel v hornej komore parlamentu, teda viac, než doterajších 55.

Voľby do menej vplyvnej hornej komory sa zvyčajne považujú za referendum o úradujúcej vláde. O zmene kabinetu rozhoduje dolná komora.

Silné zastúpenie vo voľbách môže Kišidovi pomôcť upevniť svoju vládu a dosiahnuť svoj cieľ posilniť vojenské výdavky krajiny. To mu môže umožniť revíziu japonskej pacifistickej ústavy - sen, ktorý sa Abemu nikdy nepodarilo uskutočniť, píše Reuters.