Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Voľby na východe Ukrajiny sú ohrozené, separatisti bránia prípravám

Maskovaní proruskí bojovníci strážia kontrolné stanovisko a blokujú cestu do Slovjanska, Ukrajina, 24. mája Foto: TASR/AP

Ústredná volebná komisia pred časom deklarovala, že prezidentské voľby budú platné aj vtedy, ak sa hlasovanie na časti územia neuskutoční.

Kyjev 24. mája (TASR) - Nedeľňajšie predčasné prezidentské voľby sú ohrozené v najmenej polovici volebných obvodov na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti naďalej bránia prípravám na hlasovanie, konštatovala dnes agentúra AP.

Šéf oddelenia verejnej bezpečnosti na ministerstve vnútra Volodymyr Hryňak dnes pre agentúru AP uviedol, že v Doneckej a Luhanskej oblasti nepracuje 17 z 34 obvodných volebných komisií, pretože ich obsadili alebo zablokovali ozbrojení muži.

Ústredná volebná komisia pred časom deklarovala, že prezidentské voľby budú platné aj vtedy, ak sa hlasovanie na časti územia neuskutoční.

Proruskí separatisti kontrolujú časť východu a juhu Ukrajiny už niekoľko týždňov. Po tom, ako tam vyhlásili nezávislú Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, pohrozili, že zabránia voľbám prezidenta Ukrajiny, keďže ide o hlasovanie týkajúce sa susedného, cudzieho štátu.

Tento postoj zastávajú aj napriek tomu, že ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že je pripravený spolupracovať s víťazom volieb na Ukrajine.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes informovalo, že v noci nadnes sa cez hranice na východe Ukrajiny opäť pokúsilo ilegálne prejsť niekoľko ozbrojených skupín z Ruska. Rezort vyslovil podozrenie, že k tomu došlo za spoluúčasti ruských pohraničníkov.

Podľa ukrajinského MZV ide o ďalší z pokusov o zmarenie predčasných prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnia v nedeľu, ako aj o destabilizáciu situácie v tejto časti Ukrajiny a podporu proruských separatistov.

Napriek obavám o priebeh volieb šéf tajnej služby (SBU) Valentyn Nalyvajčeko v piatok na tlačovej konferencii v Kyjeve uviedol, že na deň hlasovania, nedeľu, nie sú naplánované žiadne bojové akcie v rámci vládnej protiteroristickej operácie (ATO). Nalyvajčenko dodal, že vládne sily sú pripravené zabezpečiť hladký a pokojný priebeh hlasovania. Tlačová služba ukrajinskej vlády dnes oznámila, že okrem polície sa o bezpečnosť voličov budú v nedeľu starať aj oddiely ministerstva pre mimoriadne situácie.

V Luhanskej oblasti sa voľby uskutočnia len v dvoch obvodoch

Predseda Výboru ukrajinských voličov Oleksandr Černenko dnes vyjadril obavy, že predčasné prezidentské voľby v Donecku na východe krajiny sa môžu nekonať kvôli zastrašovaniu členov volebných komisií i radových občanov.

Černenko uviedol, že "konanie volieb znamená aj ohrozenie životov občanov". Dodal, že na úrovni mestských orgánov v Donecku bolo prijaté rozhodnutie o nekonaní predčasných prezidentských volieb v meste. Vyzval preto Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK), aby sa touto situáciou zaoberala, lebo "rozhodnutie, ktoré by legitimizovalo ich nekonanie, by bolo lepšie".

Agentúra UNIAN uviedla, že ÚVK povolila neúčasť na organizovaní a vykonaní volieb členom dvoch obvodných volebných komisií v Donecku. Stalo sa tak práve v súvislosti s vyhrážkami na ich adresu zo strany prívržencov samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Predseda ÚVK Mychajlo Ochendovskyj dnes v Kyjeve informoval, že v Doneckej oblasti bude otvorených viac volebných miestností ako v Luhanskej, kde je situácia vyhrotená viac.

Ilustračné foto
FOTO TASR/AP
V Luhanskej oblasti, kde separatisti pred časom vyhlásili Luhanskú ľudovú republiku, sa v nedeľu voľby uskutočnia len v dvoch z celkovo 12 vytvorených volebných obvodov. Ochendovskyj spresnil, že hlasovacie lístky sú síce rozdistribuované do všetkých obvodov v Luhanskej oblasti, ale z bezpečnostných dôvodov sa hlasovanie v desiatich z nich neuskutoční.

Napriek problémom s organizovaním volieb a vyhrážkam - dokonca až fyzickou likvidáciou - gubernátor Doneckej oblasti Serhij Taruta dnes obyvateľstvo vyzval na účasť na voľbách a ubezpečil, že urobí, čo je v jeho silách, aby sa hlasovanie uskutočnilo.

Agentúra Ukrinform informovala, že vo väčšine sídiel v Doneckej oblasti pokračuje príprava na nedeľňajšie voľby. Agentúra spresnila, že ide o mestá, ktoré nie sú dejiskom protiteroristickej operácie vládnych síl.

V Doneckej oblasti však prakticky počas celého týždňa dochádzalo k zastrašovaniu miestnych obyvateľov a členov volebných komisií pred aktívnou účasťou na voľbách. Paniku a znepokojenie ľudí podľa Ukrinform vyvolávajú aj presuny bojovej techniky vládnych síl. V oblasti registrujú aj nárast trestnej činnosti.

Okrem Donecka je situácia napätá aj v Slovjansku, Horlivke, Artemivsku, Dzeržinsku, Družkivke, Jenakijeve, Kramatorsku, Krasnoarmijsku, Snižnom a k nim priľahlých oblastiach.

Ukrinform zo slovjanska hlási sériu pokusov o dobytie kontrolných stanovíšť vládnych síl proruskými separatistami, ktorí majú k dispozícii mínomety a granátomety, ako aj ostreľovačov.

OBSE kvôli zastrašovaniu stiahla pozorovateľov z Doneckej oblasti
Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes odsúdila zastrašovanie členov volebných komisií v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a stiahla odtiaľ väčšinu svojich pozorovateľov, ktorých tam vyslala na nedeľňajšie predčasné prezidentské voľby. Agentúru Reuters o tom informoval zdroj OBSE.

Zdroj spresnil, že v meste Doneck nebudú v nedeľu na voľbách žiadni zahraniční pozorovatelia a v celej Doneckej oblasti bude priebeh volieb monitorovať len niekoľko zahraničných členov misie OBSE, aj to len v západnej časti regiónu.

Kvôli obavám o bezpečnosť zahraničných pozorovateľov ich v najľudnatejších oblastiach Ukrajiny bude namiesto niekoľkých desiatok pôsobiť len pár, spresnil zdroj. Uviedol, že v oblasti zavládol strach, mnohí štátni úradníci či členovia volebných komisií dostali SMS s vyhrážkami.

Presuny sa netýkajú členov dlhodobej pozorovateľskej misie OBSE, ktorí pôsobia v oblasti.

Vo Viedni sídliaca OBSE vyslala na prezidentské voľby na Ukrajinu asi 1000 pozorovateľov. Očakáva sa, že svoje stanovisko k priebehu volieb zverejnia v pondelok, krátko po ohlásení výsledkov hlasovania o novom prezidentovi Ukrajiny.

Ukrajinské úrady medzičasom oznámili, že v Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré sú baštami separatistov, v nedeľu zostane časť volebných miestností zavretá. Okrem obáv o bezpečnosť členov komisií i samotných voličov ďalším dôvodom pre prijatie tohto rozhodnutia bol aj fakt, že separatistickí ozbrojenci časť volebných miestností obsadili alebo obkľúčili, aby zabránili hlasovaniu. Došlo aj ku krádežiam hlasovacích lístkov, informovali ukrajinské agentúry.