Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden odsúdil útok v Nice, chce bojovať proti extrémizmu

Demokratický prezidentský kandidát a bývalý viceprezident Joe Biden, archívne foto. Foto: TASR/AP

Joe Biden sa takto vyjadril v deň teroristického útoku v juhofrancúzskom meste Nice.

Washington 29. októbra (TASR) – Demokratický prezidentský kandidát Joe Biden vo štvrtok vyhlásil, že v prípade, ak bude zvolený za prezidenta Spojených štátov, ostro zakročí voči extrémistickému násiliu. Biden vo svojom vyhlásení zároveň dôrazne odsúdil štvrtkový útok nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice, ktorý si vyžiadal troch mŕtvych. Informáciu priniesla agentúra AFP.

„(Manželka) Jill a ja sa modlíme za francúzsky ľud po otrasnom teroristickom útoku v Nice, ktorého cieľom boli nevinní ľudia v Božom chráme," uviedol Biden na sociálnej sieti Twitter.



Zdôraznil tiež, že ak sa stane novým prezidentom USA, bude spolupracovať s americkými spojencami a partnermi s cieľom zamedziť akejkoľvek podobe extrémistického násilia.

Joe Biden sa takto vyjadril v deň teroristického útoku v juhofrancúzskom meste Nice. Podozrivým zo spáchania útoku nožom v Bazilike Matky Božej je 21-ročný Tunisan, ktorý pricestoval do Európy len pred niekoľkými týždňami, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu.

Ako informovali denník Le Monde, agentúra Reuters a stanica BBC, jednou z obetí útoku nožom v Bazilike Matky Božej v juhofrancúzskom meste Nice je správca tohto kostola. Ďalšej obeti, žene, útočník oddelil hlavu od tela. Oboch ich zabil vnútri baziliky. Treťou obeťou je takisto žena, ktorú útočník niekoľkokrát bodol. Žene sa podarilo utiecť a skryť sa v neďalekom bare, zraneniam však neskôr podľahla.

Páchateľ podľa starostu Nice vykrikoval "Alláhu akbar" (Boh je najväčší). Polícia ho po útoku postrelila a zadržala.