Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Čínsky prezident zagratuloval Bidenovi k volebnému víťazstvu

Čínsky prezident Si Ťin-pching, archívne foto. Foto: TASR/AP

Čínsky prezident zároveň dodal, že medzinárodné spoločenstvo očakáva, že obe krajiny budú mať zdravé a stabilné diplomatické vzťahy.

Peking 25. novembra (TASR) – Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu zablahoželal novozvolenému prezidentovi Spojených štátov Joeovi Bidenovi k jeho volebnému víťazstvu. Informovali o tom čínske štátne média, píše agentúra AP.

Si Ťin-pching uviedol, že obe krajiny by sa mali naďalej držať politiky, v rámci ktorej sa budú vyhýbať konfliktu a konfrontáciám a ktorá sa bude niesť v duchu vzájomného rešpektu a spolupráce prospešnej pre obe strany v záujme podpory ušľachtilého cieľa, ktorým je svetový mier a rozvoj, píše agentúra AFP.

Čínsky prezident zároveň dodal, že medzinárodné spoločenstvo očakáva, že obe krajiny budú mať zdravé a stabilné diplomatické vzťahy.

Čína zagratulovala Bidenovi k víťazstvu v piatok 13. novembra prostredníctvom tamojšieho rezortu diplomacie. Urobila tak ako jedna z posledných veľkých krajín.

Odchádzajúci americký prezident Donald Trump, ktorý svoju prehru doteraz oficiálne nepriznal, v rámci predvolebnej kampane označil Čínu za najväčšiu hrozbu pre Spojené štáty a pre globálnu demokraciu.

Počas úradovania Donalda Trumpa vládlo medzi Čínou a USA napätie, pre ktoré sú charakteristické rastúce spory v súvislosti s obchodnými vzťahmi, vývojom technológií a konkurenčným bojom o vplyv v Ázii a vo svete. Trump Čínu viní aj z toho, že nezabránila rozšíreniu pandémie COVID-19 do sveta, a kritizuje ju za porušovanie ľudských práv a slobôd v autonómnych oblastiach Sin-ťiang a Hongkong.