Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Americké voľby sprevádzala zrejme rekordne vysoká účasť voličov

Členovia volebnej komisie prepočítavajú hlasy počas Volebného dňa v rámci prezidentských volieb USA v Detroite 4. novembra 2020. Foto: TASR/AP

V utorkových voľbách hlasovalo zrejme až 66,9 percenta voličov.

Washington 4. novembra (TASR) – Možnosť odovzdať svoj hlas v prezidentských voľbách v USA využil zrejme rekordne vysoký počet voličov. Očakáva sa, že účasť určite prekročí hranicu 62 percent a bude tak najvyššia od 60. rokov 20. storočia.

Ak sa odhady potvrdia, pôjde o najvyššiu účasť od volebného duelu Johna Fitzgeralda Kennedyho a Richarda Nixona v roku 1960, ktorý vtedy podľa The American Presidency Project zmobilizoval 62,8 percenta voličov.

Odvtedy sa záujem o hlasovanie v prezidentských voľbách ustavične znižoval a štatistiky z posledných desiatich prezidentských volieb nasvedčujú, že od roku 1980 sa mobilizovalo len okolo 50 percent voličov.

Podľa denníka The Guardian v utorkových voľbách hlasovalo zrejme až 66,9 percenta voličov.

Ak sa tento odhad potvrdí, pôjde o historicky najvyššiu účasť Američanov na voľbách od roku 1900, keď však malo volebné právo omnoho menej občanov USA ako teraz.

Meno víťaza amerických prezidentských volieb nie je doposiaľ známe: zatiaľ čo úradujúci prezident Donald Trump sa už vyhlásil za víťaza, jeho protikandidát za Demokratickú stranu Joe Biden čaká na výsledky sčítania hlasov z viacerých štátov.