Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Orbán: Držíme palce prezidentovi Trumpovi k víťazstvu

Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Predseda maďarskej vlády to uviedol po vyznamenaní odchádzajúceho veľvyslanca USA v Maďarsku Davida Cornsteina.

Budapešť 27. októbra (TASR) - Držíme palce prezidentovi Spojených štátov Donaldovi Trumpovi k ďalšiemu víťazstvu v prezidentských voľbách, povedal v utorok v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po vyznamenaní odchádzajúceho veľvyslanca USA v Maďarsku Davida Cornsteina.

Podľa agentúry MTI Orbán odovzdal Cornsteinovi Maďarský záslužný kríž s hviezdou udelený prezidentom Jánosom Áderom.

Premiér zdôraznil, že zvolením Trumpa za prezidenta a príchodom Cornsteina sa všetko zmenilo, zo strany Spojených štátov bolo cítiť otvorenosť, úprimnosť a priateľstvo. "Vďaka práci veľvyslanca sa niekdajší lesk maďarsko-amerických vzťahov vrátil," podčiarkol Orbán.

Cornstein v príhovore označil Orbána za svojho priateľa, ocenil ministrov jeho vlády a povedal, že vzťah Trumpa a maďarského premiéra je vynikajúci.

Cornstein sa po niečo vyše dvoch rokoch pôsobenia v Budapešti vracia do Spojených štátov. Diplomat svoju rezignáciu k 1. novembru oznámil v polovici septembra na oficiálnej internetovej stránke veľvyslanectva.

Americký veľvyslanec odovzdal poverovaciu listinu Áderovi 25. júna 2018. Jeho prvá cesta v úlohe nového veľvyslanca viedla 29. júna 2018 na Stredoeurópsku univerzitu (CEU), ktorú založil americký finančník George Soros. "CEU je cennou inštitúciou Maďarska i Spojených štátov," povedal vtedy Cornstein, ktorý sa podľa spravodajského servera 24.hu snažil zabrániť "vyštvaniu" tejto univerzity z Budapešti, avšak neuspel. V rozhovore pre 24.hu neskôr uviedol, že kampaň proti CEU vníma ako osobný konflikt medzi Sorosom a maďarským premiérom Viktorom Orbánom.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach