Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Počas volebnej noci zadržali v USA desiatky ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cez volebnú noc boli zaznamenané aj násilnosti vo Washingtone, a to aj v blízkosti Bieleho domu, ktorý bol z preventívnych dôvodov ohradený vysokým plotom.

Washington 4. novembra (TASR) – Americká polícia zadržala v noci na stredu niekoľko desiatok ľudí, ktorí sa po skončení hlasovania v prezidentských voľbách zapojili do pouličných protestov. Protestné akcie sprevádzané násilnosťami zaznamenali vo viacerých mestách USA.

Televízia Fox News pripomenula, že v obave pred násilnosťami a rabovaním zabezpečili stovky firiem a obchodov v rôznych častiach Spojených štátov svoje vchody a výklady. Obávali sa, že voľby a ich výsledok by mohli viesť k podobným incidentom, aké vypukli po násilnej smrti Afroameričana Georgea Floyda v máji tohto roka.

Ako informovala televízia Fox News, stovky ľudí vyšli do ulíc napríklad v Portlande v štáte Oregon, či v meste Raleigh ležiacom v štáte Severná Karolína.

Organizátori demonštrácie v Portlande sa pre FOX12 vyjadrili, že ich zhromaždenie bude pokojné a že bez ohľadu na výsledok prezidentských volieb budú pokračovať vo svojich akciách na podporu rasovej spravodlivosti.

Do ulíc vyšli aj desiatky obyvateľov mesta Los Angeles v štáte Kalifornia.

Veľký protest sa konal i v meste Seattle, kde polícia zadržala najmenej osem osôb, medzi nimi aj vodiča osobného auta, ktorým narazil do zátarás, či muža, ktorý kladivom rozbil parkovacie hodiny. Demonštranti v Seattli, podľa Fox News podporovatelia Demokratickej strany, mali v rukách americké vlajky a skandovali: „Black Lives Matter". Ide o slogan, ktorý sa opäť dostal do povedomia americkej verejnosti po násilnej smrti Floyda.

Podľa denníka USA Today boli vo volebnú noc zaznamenané aj násilnosti vo Washingtone, a to aj v blízkosti Bieleho domu, ktorý bol z preventívnych dôvodov ohradený vysokým plotom.

V tejto časti mesta zaregistrovali aj pouličnú bitku, pri ktorej boli nožom zranené štyri osoby, uviedol magazín Newsweek. Podľa televízie NBC patria obete k ultrapravicovej skupine Proud Boys, ktorá vo voľbách podporila Donalda Trumpa. Policajti pátrajú v súvislosti s incidentom po troch podozrivých, ktorí podľa svedkov patria k hnutiu Black Lives Matter bojujúcemu za sociálnu spravodlivosť a proti rasizmu.