Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN zablahoželal Bidenovi a americkému ľudu

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres 11.decembra 2019. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Biden sa podľa odhadov popredných amerických médií stal víťazom náročného súboja o Biely dom vo voľbách 3. novembra, hoci prezident Donald Trump ešte porážku neuznal.

New York 9. novembra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok zablahoželal Joeovi Bidenovi k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách - a americkému ľudu k "energickému uplatneniu demokracie". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Biden sa podľa sobotňajších odhadov popredných amerických médií stal víťazom náročného súboja o Biely dom vo voľbách 3. novembra, hoci prezident Donald Trump ešte porážku neuznal.

"Generálny tajomník blahoželá americkému ľudu k energickému uplatneniu demokracie v minulotýždňových voľbách vo svojej krajine," povedal novinárom Guterresov hovorca Stéphane Dujarric.
Na archívnej snímke študentka žurnalistiky Fletcher Petersová reaguje počas sledovania prejavu víťaza amerických prezidentských volieb Joea Bidena na Times Square v New Yorku 8. novembra 2020.
Foto: TASR/AP

"Gratuluje novozvolenému prezidentovi a novozvolenej viceprezidentke a znovu zdôrazňuje, že partnerstvo medzi Spojenými štátmi a OSN je základným pilierom medzinárodnej spolupráce, potrebnej na riešenie dramatických výziev, ktorým dnes svet čelí," dodal hovorca.

Dujarric nevysvetlil, prečo Guterres dva dni čakal, kým zablahoželal Bidenovi a jeho novozvolenej viceprezidentke Kamale Harrisovej.

Od soboty 7. novembra úspešnej dvojici demokratov blahoželali už desiatky svetových lídrov a šéfov medzinárodných organizácií.

Niektorí diplomati pod podmienkou zachovania anonymity agentúre AFP uviedli, že Guterres, ktorého funkčné obdobie sa končí v roku 2021, sa v prípade znovuzvolenia Donalda Trumpa neplánoval znovu o funkciu uchádzať.