Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Slovinský premiér už gratuloval Trumpovi, vyslúžil si za to kritiku

Janez Janša, archívne foto. Foto: TASR/AP

Janša bol spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom jedným z mála lídrov Európskej únie, ktorý podporil opätovnú kandidatúru Trumpa na úrad prezidenta.

Ľubľana 4. novembra (TASR) – Slovinský konzervatívny premiér Janez Janša zablahoželal v stredu americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi k znovuzvoleniu napriek tomu, že Trump ani jeho vyzývateľ Joe Biden ešte neboli vyhlásení za jasného víťaza prezidentských volieb a zatiaľ neboli sčítané všetky odovzdané hlasy, uviedla agentúra AFP.

Janšu za predčasnú gratuláciu okamžite kritizovali viacerí predstavitelia Európskeho parlamentu (EP), uviedol portál euronews.com.

„Je celkom jasné, že americký ľud si zvolil na ďalšie štyri roky Donalda Trumpa a Mikea Pencea," napísal na Twitteri Janša ako premiér krajiny, kde sa narodila americká prvá dáma Melania Trumpová.



Janšu za blahoželanie kritizovala podpredsedníčka EP Nicola Beerová z frakcie Obnovme Európu.

„Donald Trump má pre tieto voľby svoj vlastný hlboko nedemokratický, neodôvodnený scenár. Členské štáty EÚ by podľa neho nemali postupovať," uviedla v tvíte Beerová. „Európska únia a všetky jej členské štáty majú povinnosť prejaviť úctu každému jednému hlasu. Bodka," dodala.

Janša bol spolu s maďarským premiérom Viktorom Orbánom jedným z mála lídrov Európskej únie, ktorý podporil opätovnú kandidatúru Trumpa na úrad prezidenta. Slovinský premiér takisto vyhlásil, že Biden by bol jedným z najslabších prezidentov USA v dejinách.

Európski lídri sa do veľkej miery zdržali v priebehu stredy reakcií na vývoj sčítavania hlasov v USA. Podľa BBC tým odmietli Trumpovo vyhlásenie sa za víťaza a aj jeho výzvy na zastavenie zratúvania hlasov.

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell povedal, že môže povedať len svoj osobný názor. Podľa neho je potrebné, aby sa v takom tesnom súboji o Biely dom zarátal každý hlas. „Nikto sa ešte nemôže vyhlásiť za víťaza, pretože nie sú údaje, ktoré by to dokazovali," uviedol Borrell.

Podobný postoj vyjadril aj hovorca Európskej komisie, keď povedal, že je to ešte prebiehajúci proces a treba si počkať na oficiálne údaje. „Myslíme si, že by tak mal urobiť každý," dodal.