Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Trump sa stretol s vojakmi, ktorí sa podieľali na zabití Baghdádího

Americký prezident Donald Trump ukazuje palec hore po prílete na americkú vojenskú základňu Pope Army Field pred stretnutím s jednotkami na základni Fort Bragg v štáte Severná Karolína 29. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Vodca extrémistickej organizácie Islamský štát a samozvaný kalif Abú Bakr Bagdádí zahynul 27. októbra 2019 počas operácie amerických síl v severosýrskej provincii Idlib.

Washington 30. októbra (TASR) – Americký prezident Donald Trump sa vo štvrtok stretol s príslušníkmi špeciálnych síl, ktorí sa podieľali na vlaňajšom zabití vodcu tzv. Islamského štátu Abú Bakra Baghdádího. Informovala o tom v piatok agentúra AP.

Stretnutie sa uskutočnilo bez prítomnosti zástupcov médií na veľkej vojenskej základni Fort Bragg v štáte Severná Karolína. Konalo sa len niečo vyše roka po tom, ako Baghdádí zahynul počas zásahu amerického komanda na severozápade Sýrie.

Podľa hovorkyne Bieleho domu Kayleigh McEnanyovej prezident udelil vojakom na základni vyznamenanie za mimoriadne hrdinstvo v boji proti nepriateľom USA, tzv. Presidential Unit Citation.

Trump tiež vzdal hold všetkým padlým pri pomníku príslušníkov amerických špeciálnych síl, ktorý sa nachádza v komplexe Fort Bragg. Prezident mal pôvodne vystúpiť aj na predvolebnom mítingu v neďalekom meste Fayetteville; podujatie však bolo odložené kvôli silnému vetru, ktorý sprevádza tropickú búrku Zeta.

Donald Trump, ktorý sa bude 3. novembra v prezidentských voľbách uchádzať o znovuzvolenie, považuje smrť Baghádího za jeden z najväčších úspechov svojej administratívy v oblasti posilnenia národnej bezpečnosti USA.

Vodca extrémistickej organizácie Islamský štát a samozvaný kalif Abú Bakr Bagdádí zahynul 27. októbra 2019 počas operácie amerických síl v severosýrskej provincii Idlib. Podľa Trumpových slov sa odpálil za pomoci samovražednej vesty počas pokusu o útek pred príslušníkmi amerických špeciálnych jednotiek, pričom okrem seba usmrtil aj dve svoje deti.