Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Židovskí osadníci sa v Hebrone modlili za Trumpovo znovuzvolenie

Hebron, archívne foto. Foto: UNESCO

Zhruba dve tretiny Izraelčanov si podľa prieskumov verejnej mienky myslia, že víťazstvo Trumpa by bolo pre Izrael lepšie než výhra jeho demokratického rivala Joea Bidena.

Hebron 2. novembra (TASR) – Predstavitelia židovských osadníkov sa v pondelok modlili v predjordánskom Hebrone za opätovné znovuzvolenie Donalda Trumpa v utorkových prezidentských voľbách v USA. Pripomínali pritom najmä Trumpove kroky na podporu Izraela, informovala agentúra Reuters.

„Prišli sme požehnať prezidenta Trumpa, poďakovať sa mu za minulosť aj za budúcnosť, nech uspeje v nadchádzajúcich voľbách," povedal hovorca židovských osadníkov v Hebrone pri tamojšej Jaskyni patriarchov.

V tejto hrobke je podľa tradície pochovaný aj starozákonný patriarcha Abrahám, ktorého uctievajú židia, kresťania aj moslimovia. Zhromaždení si na konci spoločne zaspievali americkú hymnu.

Prítomný rabín sa počas zhromaždenia modlil za to, aby Boh zaistil Donaldovi Trumpovi ďalšie štyri roky v úrade prezidenta USA. Súčasný šéf Bieleho domu podľa rabína posilnil bezpečnosť izraelského ľudu a celého židovského štátu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označuje Trumpa za najlepšieho priateľa, akého kedy Izrael mal v Bielom dome. Žiaden americký prezident dosiaľ nebol tak otvorene proizraelsky orientovaný ako Donald Trump, poznamenáva DPA.

Počas prvého roka vo funkcii Trump uznal Jeruzalem za hlavné mesto Izraela a neskôr tam presunul z Tel Avivu aj americké veľvyslanectvo. Palestínski predstavitelia ale túto politiku Trumpovej administratívy odmietli akceptovať, rovnako ako odsúdili aj jeho mierový plán pre Blízky východ.

Trump sa navyše odklonil od dlhoročného medzinárodného konsenzu, keď 25. marca 2019 uznal izraelskú zvrchovanosť nad časťou pôvodne sýrskych Golanských výšin, ktoré židovský štát obsadil počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Medzinárodné spoločenstvo tento krok nikdy neuznalo a odsúdilo aj marcovú zmenu postoja Spojených štátov k tejto otázke.

Zhruba dve tretiny Izraelčanov si podľa prieskumov verejnej mienky myslia, že víťazstvo Trumpa by bolo pre Izrael lepšie než výhra jeho demokratického rivala Joea Bidena.