Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Voľby v Bolívii pre pandémiu posunuli na 6. septembra

Na archívnej snímke bolívijský prezident Evo Morales (vľavo) hlasuje v prezidentských voľbách 20. októbra 2019 v bolívijskom meste Chapare. Foto: TASR/AP

Morales na Twitteri napísal, že posunutie termínu volieb podporila aj jeho strana Hnutie za socializmus (MAS).

La Paz 2. júna (TASR) - Bolívijské politické strany a Najvyšší volebný tribunál (TSE) sa dohodli, že parlamentné a prezidentské voľby sa z dôvodu pandémie nového koronavírusu posunú na 6. septembra. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie TSE.

Bolívijčania si nového prezidenta a parlament mali pôvodne voliť 3. mája. Predchádzajúci prezident Evo Morales bol v Bolívii pri moci od roku 2006. Po voľbách z 20. októbra 2019 sa začalo jeho štvrté funkčné obdobie po sebe. To mu síce bolívijská ústava neumožňovala, ale ústavný súd mu v roku 2017 udelil výnimku.

Po prezidentských voľbách vypukli v krajine násilné protesty ktoré si vyžiadali desiatky obetí na životoch.

Morales 10. novembra 2019 po troch týždňoch demonštrácií odstúpil a následne odcestoval do Mexika, ktoré mu poskytlo azyl.

Za dočasnú bolívijskú prezidentku sa 12. novembra vyhlásila vtedajšia podpredsedníčka Senátu Jeanine Áňezová.

Morales na Twitteri napísal, že posunutie termínu volieb podporila aj jeho strana Hnutie za socializmus (MAS).

Bolívia zaznamenala takmer 10.000 prípadov nákazy koronavírusom a viac ako 300 úmrtí, uvádza na svojej webovej stránke agentúra Europa Press.