Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Raísímu gratulujú k víťazstvu ešte pred oficiálnymi výsledkami volieb

V Iráne sa začali prezidentské voľby, v ktorých sa o priazeň voličov budú uchádzať štyria kandidáti, pričom favoritom je konzervatívny šéf iránskej justície Ebráhím Raísí (na snímke), foto z archívu. Teherán, 18. júna 2021. Foto: TASR/AP

Hemmatí, bývalý guvernér iránskej národnej banky a jediný reformista medzi štyrmi politikmi, ktorí sa napokon uchádzali o priazeň voličov, v sobotu ráno priznal porážku v súboji s Raísím.

Teherán/Dubaj 19. júna (TASR) - Iránsky prezident Hasan Rúhání v sobotu oznámil, že jeho nástupca bol zvolený, víťaza piatkového hlasovania však nemenoval. Všeobecne sa očakáva, že ním bude favorit prezidentských volieb, ultrakonzervatívny duchovný Ebráhím Raísí. Jeho umiernený súper Abdolnáser Hemmatí medzitým priznal porážku. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

"Gratulujem občanom k ich voľbe," uviedol Rúhání v čase, keď už Raísímu blahoželali aj ďalší kandidáti. "Moja oficiálna gratulácia príde neskôr, ale vieme, kto v týchto voľbách získal dostatok hlasov a koho občania zvolili," dodal dosluhujúci prezident, ktorý je považovaný za relatívne umierneného politika. Rúhání v týchto voľbách už po dvoch funkčných obdobiach kandidovať nemohol.

Sčítanie hlasov odovzdaných počas piatkových volieb nového prezidenta, ktoré predĺžili do soboty 2.00 h, stále pokračuje. Volební predstavitelia podľa AP očakávajú, že prvotné oficiálne výsledky a údaje o účasti budú k dispozícii najskôr v sobotu dopoludnia.

Hemmatí, bývalý guvernér iránskej národnej banky a jediný reformista medzi štyrmi politikmi, ktorí sa napokon uchádzali o priazeň voličov, v sobotu ráno priznal porážku v súboji s Raísím. "Dúfam, že vaša vláda poskytne Iránskej islamskej republike dôvody na hrdosť, zlepší ekonomiku a život (ľudí)," napísal na sociálnej sieti.

Ku gratuláciám sa pridali aj ďalší dvaja konzervatívni uchádzači – bývalý veliteľ Revolučných gárd Mohsen Rezáí a poslanec Amírhosejn Kázízáde Hášemí.

Raísí, 60-ročný šéf iránskej justície, je považovaný za blízkeho spolupracovníka a chránenca najvyššieho iránskeho vodcu ajatolláha Alího Chameneího. Patrí k iránskym predstaviteľom, na ktorých USA uvalili sankcie, píše AP s tým, že vo voľbách zjavne zvíťazil po tom, ako príslušné úrady zamietli kandidatúru jeho najsilnejšej konkurencii.