Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Voľby v Katalánsku rozhodnú aj o referende o nezávislosti

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Prieskumy v Katalánsku ukázali, že majoritu v regionálnych voľbách zrejme získajú strany, ktoré podporujú referendum o nezávislosti.

Barcelona 25. novembra (TASR) - Nový parlament si dnes zvolili v španielskom Katalánsku, ktoré je ekonomicky silným regiónom. Výsledok môže rozhodnúť tiež o tom, či sa uskutoční referendum o odčlenení Katalánska od Španielska.

Podľa názoru Kataláncov ústredná vláda v Madride odčerpáva financie regiónu kvôli ekonomickej kríze krajiny. Regionálna vláda pod vedením Artura Masa vyhlásila predčasné voľby aj kvôli výške katalánskeho príspevku do celonárodného rozpočtu.

Čo sa však začalo ako spor kvôli peniazom, môže sa stať skúškou územnej celistvosti Španielska. Ak Mas získa dostatočnú podporu, prisľúbil konanie referenda o odtrhnutí sa od Španielska.

Prieskumy v Katalánsku ukázali, že majoritu v regionálnych voľbách zrejme získajú strany, ktoré podporujú referendum o nezávislosti. Ústredná vláda v Španielsku sa však sľubovanému plebiscitu vysmiala a označila ho "za neústavný", uviedla tlačová agentúra AP.

Európski predstavitelia, vrátane predsedu Európskej komisie José Manuela Barrosa a eurokomisára pre hospodársku súťaž Joaquína Almuniu, už Katalánsko upozornili, že po vyhlásení nezávislosti bude musieť požiadať o členstvo v únii - a prejsť celým vstupným procesom.