Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Analýza: Voľby v SR sa týkajú Maďarska i osudu V4

Ilustračná snímka. Foto: TASR

K otázke zastúpenia maďarskej menšiny v zákonodarnom zbore analytik poznamenal, že podľa prieskumov medzi Maďarmi na Slovensku rastie podpora slovenských strán a klesá ich ochota ísť voliť.

Budapešť 8. septembra (TASR) - V predčasných parlamentných voľbách na Slovensku koncom septembra pôjde z pohľadu Budapešti o veľa – jednak vzhľadom na susedské vzťahy medzi SR a Maďarskom, a jednak z hľadiska dlhej spoločnej histórie, konštatoval v piatok v rozsiahlej analýze server portfolio.hu. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa autora analýzy Bálinta Varu z pohľadu aktuálnej politiky sú pre Budapešť dôležité dve témy. Prvou je, či sa na Slovensku dostane maďarská menšinová strana do parlamentu. Druhou otázkou je, či sa vo Vyšehradskej štvorke (V4) podarí vrátiť k jednote po tom, čo sa jej členské krajiny v uplynulom období od seba vzďaľovali.

Po páde pravicovo-liberálnej vlády na Slovensku sa pre Budapešť opäť otvára príležitosť na zlepšenie vzťahov so Slovenskom, myslí si autor. Na Slovensku je podľa neho niekoľko strán, ktoré vedú kampaň s posolstvami podobnými vláde maďarského premiéra Viktora Orbána.

K obnove užších vzťahov v rámci V4 by podľa neho prispelo vytvorenie euroskeptickej vlády na Slovensku, čím by vzniklo spojenectvo troch krajín kritické k Bruselu.

Ešte dôležitejším sa však zatiaľ javí vzťah krajín V4 k Ukrajine. "Ak dôjde v SR k proruskému obratu a k vzdialeniu sa Bratislavy od Kyjeva, zlomové línie vo V4 síce zostanú, len sa pretvoria. V takomto prípade Slovensko síce bude môcť udržiavať užšie vzťahy s Budapešťou, ale vzdiali sa od Varšavy," myslí si Vara.

K otázke zastúpenia maďarskej menšiny v zákonodarnom zbore analytik poznamenal, že podľa prieskumov medzi Maďarmi na Slovensku rastie podpora slovenských strán a klesá ich ochota ísť voliť. "Je preto možné, že strana založená na maďarskom etnickom princípe sa opäť nedostane do parlamentu," dodal analytik.