Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Voľby v Trinidade a Tobagu vyhrala vládnuca strana premiéra Rowleyho

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa predbežných výsledkov získalo Ľudové národné hnutie (PNM) 22 kresiel v 41-člennej Snemovni reprezentantov.

Port of Spain 11. augusta (TASR) - Premiér Trinidadu a Tobaga Keith Rowley oznámil víťazstvo v pondelkových parlamentných voľbách, čím si zaistil svoj druhý mandát v úrade. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa predbežných výsledkov získalo jeho Ľudové národné hnutie (PNM) 22 kresiel v 41-člennej Snemovni reprezentantov. Opozičný Zjednotený národný kongres (UNC), ktorý vedie bývalá premiérka Kamla Persadová-Bissessarová, získal 19 kresiel.

Oficiálne výsledky by mali byť zverejnené v priebehu utorka.

"V najťažšej situácií sme opäť dostali mandát slúžiť ľuďom Trinidadu a Tobaga," povedal Rowley novinárom neskoro v pondelok večer.

Hlavnými témami predvolebnej kampane boli koronavírusová epidémia a migrácia. Tradičné verejné zhromaždenia z dôvodu epidemiologických opatrení nahradila kampaň cez internet.

Trinidad a Tobago dosiaľ zaznamenal iba 280 prípadov nákazy. Rowley svoju kampaň postavil práve na úspechu v boji s pandémiou.

Podobne ako v iných krajinách, aj v Trinidade a Tobagu počet prípadov v uplynulom období opäť rastie. Tamojšie úrady v súčasnosti evidujú 134 aktívnych prípadov.

Opozícia takisto kritizovala Rowleyho vládu za neochotu repatriovať vlastných občanov.

Hranice tejto ostrovnej krajiny sú od marca uzavreté. Občania, ktorí sa nestihli vrátiť pred uzavretím hraníc, musia úrady žiadať o povolenie.

Opozícia takisto kritizovala neschopnosť chrániť hranice pred ilegálnou migráciou z Venezuely.

Vládnuca strana sa chce v ďalšom volebnom období sústrediť na diverzifikáciu ekonomiky vývozom energií, digitalizáciou služieb a zlepšením podmienok pre podnikanie.