Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Voľby v USA splnili pravidlá politickej súťaže, boli však polarizované

Voliči volí vo volebnej miestnosti na základnej škole v meste Boise v americkom štáte Idaho počas volieb do oboch komôr Kongresu v utorok 8. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Pozorovatelia ocenili aktívnu účasť voličov, no poukázali aj na snahy podkopať dôveru voličov vo volebný proces nepodloženým spochybňovaním jeho integrity.

Washington 10. novembra (TASR) - Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí v utorok monitorovali voľby do amerického Kongresu, vyjadrili znepokojenie v súvislosti s "rozšírenými dezinformáciami" zameranými na diskreditáciu volebného procesu. TASR o tom informuje na základe tlačovej správy OBSE.

Vo svojom hodnotení však OBSE vyzdvihla, že kongresové voľby splnili pravidlá politickej súťaže a boli profesionálne zorganizované.

Pozorovatelia ocenili aj aktívnu účasť voličov, poukázali však aj na prípady vyhrážania sa členom volebných komisií a snahy podkopať dôveru voličov vo volebný proces nepodloženým spochybňovaním jeho integrity.

Členka pozorovateľskej misie OBSE Margareta Cederfeltová v stredu na tlačovej konferencii vo Washingtone upozornila, že prístup časti republikánskych politikov, ktorí odmietajú uznať legitimitu výsledku prezidentských volieb z roku 2020, má škodlivý vplyv na verejnú diskusiu a znižuje dôveru v systém.

Naznačila, že znepokojenie vyvoláva skutočnosť, že takíto republikánski kandidáti budú mať v prípade svojho zvolenia v budúcnosti priamu zodpovednosť za dohľad nad voľbami vo svojich štátoch.

Medzinárodní pozorovatelia vo vyhlásení konštatovali, že kandidáti mohli svoju kampaň viesť slobodne.

Predvolebné zápolenie však bolo podľa nich často veľmi polarizované a poznačené radikálnou rétorikou. Osobitne poukázali na to, že takúto rétoriku sprevádzali rasistické a transfóbne klišé, na ktoré sa odvolávali niektorí kandidáti aj prominentní komentátori.

Členka volebnej komisie Alany Gonzalezová pripravuje ďalšiu zástenu vo volebnej miestnosti, ktorou je práčovňa neďaleko letiska Midwav v Chicagu počas volieb do oboch komôr Kongresu v utorok 8. novembra 2022.
Foto: TASR/AP


Tana de Zulueta, vedúca pozorovateľskej misie z Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva, poukázala na to, že "keď obsah a charakter spravodajstva a komentárov pozostáva z hanlivých, často urážlivých výrazov voči politickým oponentom, volebným funkcionárom a v niektorých prípadoch aj samotným voličom vytvára to atmosféru, ktorá - ako sme videli - môže viesť k vyhrážkam a zastrašovaniu, ba dokonca k násiliu, pričom vonkoncom neposlúži občanom snažiacim sa získať objektívne, faktické informácie."

Na zabezpečenie skutočnej rovnosti hlasov je podľa pozorovateľov OBSE potrebné riešiť v USA určité systémové otázky, ako je nadmerný vplyv peňazí na kampaň či tzv. gerrymandering, čiže nedemokratickú manipuláciu s hranicami volebných obvodov zväčša vo väčšinovom volebnom systéme s cieľom maximalizovať vlastné šance na úspech vo voľbách a znemožniť tak pomerné zastúpenie.

Vedúci delegácie Parlamentného zhromaždenia OBSE Pere Joan Pons vo vyhlásení ku kongresovým voľbám uviedol, že je dôležité, aby Spojené štáty ako silná a dobre fungujúca demokracia naďalej preukazovali svoje odhodlanie zlepšovať svoj volebný systém vrátane boja proti dezinformáciám. Dodal, že tieto ťažkosti majú aj mnohé krajiny OBSE.