Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Takmer 4 milióny ľudí z USA už odvolili poštou, ide o rekordný počet

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nárast počtu poštových voličských hlasov súvisí s rozšírenými možnosťami tejto formy hlasovania, ktorú v čase koronavírusovej pandémie zaviedli viaceré štáty USA.

Washington 6. októbra (TASR) - Takmer štyri milióny Američanov už odovzdali prostredníctvom poštových hlasovacích lístkov svoj hlas v prezidentských voľbách, ktoré sa v USA uskutočnia 3. novembra. Naznačuje to, že novembrové voľby by mohli mať rekordnú účasť, keďže počet hlasov odovzdaných poštou je zhruba 50-krát vyšší, než bol v rovnakom období pred voľbami v roku 2016. Informovala o tom stanica ORF.

Štyri týždne pred konaním volieb už zahlasovalo viac ako 3,8 milióna Američanov. Výrazne tak prekročili zhruba 75.000 hlasov odovzdaných za rovnaké obdobie v predchádzajúcich prezidentských voľbách, vyplýva z údajov "Volebného projektu Spojených štátov", ktorý zhromažďuje dáta z predčasného hlasovania.

Nárast počtu poštových voličských hlasov súvisí s rozšírenými možnosťami tejto formy hlasovania, ktorú v čase koronavírusovej pandémie zaviedli viaceré štáty USA, vysvetľuje vedúci spomínaného projektu Michael McDonald z Floridskej univerzity.
Americký prezident Donald Trump počas prvej prezidentskej debaty 29. septembra 2020 v Clevelande.
Foto: TASR/AP

"Nikdy sme nevideli, že by toľko veľa ľudí hlasovalo tak skoro pred voľbami," citovala McDonalda agentúra Reuters. "Ľudia môžu svoj hlas odovzdať vtedy, keď sa rozhodnú, a my vieme, že mnoho ľudí sa rozhodlo už dávno a na (prezidenta) Trumpa už majú svoj názor," dodal.
Demokratický prezidentský kandidát a bývalý viceprezident Joe Biden počas prvej prezidentskej debaty 29. septembra 2020 v Clevelande.
Foto: TASR/AP

Podľa predbežných výpočtov by sa na amerických voľbách mohlo zúčastniť až približne 150 miliónov Američanov, hovorí McDonald. Predstavovalo by to zhruba 65 percent oprávnených voličov a išlo by o najvyššiu účasť na prezidentských voľbách v USA od roku 1908.

Kandidát Demokratickej strany Joe Biden síce vedie pred konzervatívcom Donaldom Trumpom v národných prieskumoch verejnej mienky, avšak situácia je menej jasná v kľúčových štátoch, ktoré môžu rozhodnúť o výsledku volieb, ozrejmuje Reuters.