Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Volebná účasť v Českej republike sa blíži k 60 percentám

Voľby nového prezidenta Českej republiky. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Volebná účasť v prvom kole (13.-14. januára) presiahla 68 percent.

Praha 28. januára (TASR) - Účasť v druhom kole prezidentských volieb v Českej republike sa v sobotu predpoludním priblížila k 60 percentám. To je viac, než v rovnakom čase v prvom kole. TASR správu prevzala z webovej stránky televízie ČT 24.

Volebná účasť v prvom kole (13.-14. januára) presiahla 68 percent. V druhom kole proti sebe stoja bývalý náčelník generálneho štábu Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš.

V niektorých pražských volebných okrskoch sa volebná účasť o 12.00 h blížila k 75 percentám. V obci Černouček, bydlisku kandidáta Petra Pavla, odhlasovalo už viac ako 82 percent voličov. V bydlisku kandidáta Andreja Babiša, obci Průhonice, odhaduje volebná komisia podobnú účasť ako v prvom kole. Vtedy prišlo hlasovať 78,64 percenta voličov, píše ČT 24.

Druhé kolo prezidentských volieb v ČR naďalej pokračuje aj na niektorých českých veľvyslanectvách. Na českej ambasáde v Paríži sa dokonca pred hlasovacou miestnosťou tvorili rady.

Nového českého prezidenta môže vyberať 8,3 milióna oprávnených voličov. Hlasovať bolo možné v piatok od 14.00 h do 22.00 h. Volebné komisie po celom Česku hlásili vysokú účasť, k volebným urnám prišla približne polovica voličov. Voľby pokračujú v sobotu od 8.00 h do 14.00 h.