Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Volebná účasť v Česku je vysoká, hlásia niektoré obvody

Český premiér a líder kandidátky hnutia ANO Andrej Babiš počas hlasovania v českých parlamentných voľbách v piatok 8. októbra 2021 v českom meste Lovosice. Foto: TASR/AP

Pred štyrmi rokmi bola podľa tohto zdroja účasť za obidva dni 60,84 percenta oprávnených voličov – v sobotu však býva záujem nižší.

Praha 9. októbra (TASR) - Druhý deň pokračujú v sobotu v Česku voľby, ktoré rozhodnú o zložení Poslaneckej snemovne v ďalších štyroch rokoch. Mnohé obvody hlásia veľkú volebnú účasť, v piatok večer niekde presahovala až 50 percent, všíma si spravodajský server Novinky.cz.

Pred štyrmi rokmi bola podľa tohto zdroja účasť za obidva dni 60,84 percenta oprávnených voličov – v sobotu však býva záujem nižší. Veľký záujem je o tieto voľby aj v zahraničí, poznamenávajú Novinky.cz.

Tento rok sa hlasy budú po prvý raz prepočítavať na mandáty podľa nových pravidiel. Namiesto d'Hondtovej metódy sa použije Imperialiho kvóta. Každá strana dostane v danom kraji toľko mandátov, koľkokrát sa kvóta vojde do počtu platných hlasov pre túto stranu. Zmierni sa tým výhoda pre víťaza volieb, vysvetľujú Novinky.cz, on-line magazín denníka Právo.

Členka komisie v jednom z volebných obvodov v severomoravskom okrese Šumperk pre Právo povedala, že účasť na voľbách je zatiaľ najvyššia zo všetkých volieb, ktoré si pamätá. Prišlo údajne aj veľké množstvo mladých ľudí. Veľký záujem o voľby bol už v piatok okrem ďalších územných celkov i v Libereckom kraji na severe Čiech a rovnako aj v hlavnom meste Praha.

V sobotu predpoludním odvolil v Brne predseda hnutia Prísaha Robert Šlachta. Uviedol, že verí, že jeho hnutie prekoná päťpercentnú hranicu nevyhnutnú na vstup do Snemovne, českého parlamentu.