Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Návrh novej egyptskej ústavy v referende prešiel

Kontrola hlasovacieho lístka v referende o novej egyptskej ústave Foto: TASR/AP

Ako pripomenula agentúra DPA, ak sa potvrdí, že návrh novej ústavy bol v referende schválený, do 60 dní sa uskutočnia parlamentné voľby.

Káhira 23. decembra (TASR) - Egyptskí voliči schválili návrh novej ústavy, keď ho v oboch kolách referenda schválilo takmer 64 percent voličov. Vyplýva to z odhadov organizácie Moslimské bratstvo, z ktorého vzišiel aj islamistický prezident Muhammad Mursí.


Podľa tohto zdroja v sobotňajšom druhom kole referenda podporilo návrh novej ústavy viac ako 70 percent voličov.

Z predbežných výsledkov, ktoré strana Moslimské bratstvo zverejnila dnes ráno na svojej internetovej stránke, vyplýva, že v druhom kole svoje právo voliť využilo osem z 35 miliónov Egypťanov oprávnených voliť, takže účasť bola 30-percentná.

V prvom kole, 15. decembra, sa na hlasovaní zúčastnilo asi 32 percent voličov, pričom návrh novej ústavy podporilo 56 percent z nich.

Moslimské bratstvo môže mať presnú predstavu o neoficiálnych výsledkoch referenda vďaka svojim zástupcom z jednotlivých volebných obvodoch. Oficiálne výsledky oznámia až o niekoľko dní.

Odhady zverejnené Moslimským bratstvom citovala vo svojom vysielaní aj egyptská štátna televízia.

Ako pripomenula agentúra DPA, ak sa potvrdí, že návrh novej ústavy bol v referende schválený, do 60 dní sa uskutočnia parlamentné voľby.

Obe kolá hlasovania sprevádzali obvinenia opozície z porušovania volebného zákona. Podľa opozičných kritikov text novej ústavy obmedzuje práva žien, okliešťuje právomoci súdov a dáva priveľký vplyv náboženským entitám na legislatívny proces.

Mursího iniciatíva rozdelila Egypťanov na dva tábory a vyvolala hlbokú krízu a protesty nahnevaných prezidentových odporcov a tiež násilné zrážky v centre Káhiry i v ďalších egyptských mestách. V nepokojoch zahynulo päť ľudí a stovky utrpeli zranenia. Tento stav po dvoch rokoch od odstúpenia egyptského prezidenta Husního Mubaraka ilustruje hlboké názorové rozdiely v Egypte.


Mursí vymenoval poslancov hornej komory parlamentu, opozícia odmietla

Egyptský prezident Muhammad Mursí zverejnil mená 90 nových členov hornej komory parlamentu, ktorých vymenoval do funkcií. Informovali o tom dnes štátne médiá, podľa ktorých na zozname sú najmä liberáli a neislamisti. Medzi nimi sú údajne aj kresťania, ktorí tvoria asi desať percent obyvateľstva Egypta.

Dve tretiny z 270 členov hornej komory zvolili voliči toho roku vo voľbách, tretinu mal vymenovať prezident Mursí, ktorý sa úradu ujal v júni a svoje právo využil až teraz. V hornej komore majú prevahu islamisti.

Husajn Abdal Ghání, hovorca Frontu národnej spásy - vedúcej sily egyptskej opozície, ešte pred oznámením Mursího nominácií vyhlásil, že front neprijme žiadnu ponuku na obsadenie kresla v hornej komore parlamentu.

Ústavný súd mal tento mesiac rozhodnúť o legitimite hornej komory parlamentu, ale po protestoch islamistov mimo súdu zastavil prácu na kauze a poslanci hornej komory pokračovali v zasadnutiach.

Podľa ústavy, ktorú - ako sa medzičasom ukázalo - voliči schválili v referende, horná komora bude pokračovať v práci, kým nebudú zvolení jej noví poslanci. Nové voľby sa uskutočnia začiatkom roku 2013.

Dolnú komoru parlamentu, v ktorej majú prevahu islamisti, rozpustili toho roku v dôsledku rozhodnutia ústavného súdu o jej zvolení protiústavným spôsobom.