Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Volebnú nedeľu sprevádzala nízka účasť voličov a údajne aj podvody

Ruský prezident Vladimir Putin nesie hlasovací lístok počas regionálnych volieb 10. septembra 2017 v Moskve. Rusi sa dnes vybrali k volebným urnám v rámci regionálnych volieb, v ktorých sa očakáva, že s prevahou zvíťazia kandidáti vládneho Jednotného Ruska spájaného s prezidentom Vladimirom Putinom. Foto: TASR/AP

Nedeľné voľby sprevádzala veľmi nízka účasť. Napríklad v Moskve prišlo voliť len 14-15 percent zaregistrovaných voličov.

Moskva 11. septembra (TASR/Teraz.sk) - Kandidáti vládnej strany Jednotné Rusko zrejme zvíťazili vo všetkých 16 regiónoch, kde v nedeľu volili gubernátorov. Informovala o tom dnes agentúra Interfax s odvolaním sa na neoficiálne predbežné výsledky hlasovania.

Uplynulú nedeľu sa v Rusku konalo 5800 volieb, v ktorých sa volili predstavitelia samospráv rôzneho stupňa. O priazeň voličov sa uchádzalo spolu 88.000 kandidátov, 42 politických strán a šesť občianskych združení. Na miestnej úrovni sa konalo aj 230 referend. Voľby boli prakticky vo všetkých regiónoch Ruska s výnimkou Ingušskej republiky, Magadanskej oblasti a Petrohradu.

Nedeľné voľby sprevádzala veľmi nízka účasť. Napríklad v Moskve prišlo voliť len 14-15 percent zaregistrovaných voličov.

Práve voľby v Moskve pritom vyvolávali veľkú pozornosť, pretože tam kandidoval nezvyklo vysoký počet kandidátov vo veku do 35 rokov - bolo ich 2800 z celkovo 7600 osôb, ktoré mali záujem o niektorý z 1500 mandátov moskovských samospráv. Veľký záujem mladých ľudí o volené funkcie niektorí komentátori spájajú s mobilizáciou mládeže ako dôsledku protivládnych protestov organizovaných tento rok jedným z vodcov ruskej opozície Alexejom Navaľným.

Voľby okrem nízkej účasti sprevádzali aj podozrenia z porušovania zákona o voľbách.

Opozícia, ktorá sa vo voľbách usilovala získať mandáty na miestnej úrovni, odsúdila aj pasivitu miestnych úradov pred voľbami. Predstaviteľ strany Jabloko Sergej Mitrochin obvinili úrady, že "sa všetkými prostriedkami snažili vyvolať v ľuďoch pocit, že voľbami sa nič nezmení (...), len aby zostali pri moci tí, ktorých (tam) potrebujú moskovské a federálne orgány".


Ruský prezident Vladimir Putin nesie hlasovací lístok počas regionálnych volieb 10. septembra 2017 v Moskve. Rusi sa dnes vybrali k volebným urnám v rámci regionálnych volieb, v ktorých sa očakáva, že s prevahou zvíťazia kandidáti vládneho Jednotného Ruska spájaného s prezidentom Vladimirom Putinom.
Foto: TASR/AP


Nedeľné voľby boli posledným hlasovaním pred budúcoročnými prezidentskými voľbami. Súčasný prezident Vladimir Putin, ktorý sa v Rusku teší obrovskej popularite, zatiaľ oficiálne neoznámil, či bude kandidovať, ale vo všeobecnosti sa očakáva, že sa mieni uchádzať o štvrtý šesťročný mandát.


Opozičné Jabloko skončilo vo voľbách v Moskve na druhom mieste s 11 percentami



Predseda moskovskej volebnej komisie Valentin Gorbunov dnes vyhlásil, že podľa predbežných neúplných výsledkov väčšinu z 1500 mandátov v komunálnych voľbách v Moskve získali kandidáti vládnej strany Jednotné Rusko (JR).

Podľa neho JR získalo v nedeľných voľbách v Moskve 77 percent hlasov a tým aj 1150 mandátov v moskovských obvodných radách.

Opozičná liberálna strana Jabloko skončila na druhom mieste s 11 percentami, na základe čoho získala 176 mandátov, vyhlásil Gorbunov podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy.

Tretie miesto so siedmimi percentami hlasov obsadili nezávislí, dodal Gorbunov, podľa ktorého sa "politické sympatie Moskovčanov menia".

Gorbunov podľa agentúry RIA Novosti spresnil, že do moskovských obvodných rád sa prebojovali aj kandidáti za Komunistickú stranu Ruskej federácie a ďalších politických strán a zoskupení.

Gorbunov podotkol, že moskovská volebná komisia by mala sčítanie hlasov ukončiť do dnešného poludnia.

Dodal ešte, že volebná účasť sa pohybovala na takej úrovni, ako ju predpokladali predvolebné prieskumy - okolo 15 percent.

Opozičná strana Jabloko podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy uviedla, že v komunálnych voľbách v Moskve sa jej podarilo získať väčšinu poslaneckých mandátov v desiatich mestských obvodoch.

Hovorca strany Igor Jakovlev okrem toho informoval, že podľa predbežných neúplných výsledkov strana Jabloko prekonala päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do mestských rád v 19 mestách, kde sa voľby konali podľa straníckych kandidačných listín.

Ako uviedla rozhlasová stanice Echo Moskvy, opozícia už označila tieto výsledky za "neuveriteľný úspech".

Uplynulú nedeľu sa v Rusku konalo 5800 volieb, v ktorých sa volili predstavitelia samospráv rôzneho stupňa. O priazeň voličov sa uchádzalo spolu 88.000 kandidátov, 42 politických strán a šesť občianskych združení. Na miestnej úrovni sa konalo aj 230 referend. Voľby boli prakticky vo všetkých regiónoch Ruska s výnimkou Ingušskej republiky, Magadanskej oblasti a Petrohradu.

Nedeľné voľby sprevádzala veľmi nízka účasť, ale aj správy o prípadoch porušenia volebného zákona.

Mimovládna organizácia Golos (Hlas) dnes medzičasom informovala o viac ako 700 prípadoch porušenia zákona, pričom najviac ich bolo zaznamenaných v Moskve, Saratovskej oblasti a Krasnodarskom kraji, uviedol pre Interfax spolupredseda Golosu Grigorij Melkoňjanc.