Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Voličov z východu Ukrajiny budú na ruské voľby zvážať vlakmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v roku 2019 zjednodušil pravidlá udeľovania ruského občianstva občanom Ukrajiny, ktorí na Kryme a v Donbase žili do jari roku 2014.

Moskva 16. septembra (TASR) - Úrady samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DPR) na východe Ukrajiny organizujú pre svojich občanov s ruskými pasmi mimoriadne vlakové a autobusové spoje na voľby do ruskej Štátnej dumy.

Ako informovala agentúra Interfax, úrady DĽR vypravia pre občanov DĽR s ruskými pasmi 825 autobusových a 12 vlakových spojov, ktorými ich prepravia do Rostovskej oblasti na juhu Ruska, kde sa budú môcť zapojiť do volieb poslancov Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu.

Ako ešte v júli povedal šéf DĽR Denis Pušilin, občania Ruskej federácie žijúci na území proruských republík v Donbase sa budú môcť zúčastniť na voľbách do Štátnej dumy buď prezenčne - v Rostovskej oblasti, alebo dištančne - prostredníctvom vládneho portálu Gosulugi.

Ruský prezident Vladimir Putin v roku 2019 zjednodušil pravidlá udeľovania ruského občianstva občanom Ukrajiny, ktorí na Kryme a v Donbase žili do jari roku 2014.

Podľa bilancie z júla tohto roku boli pasy Ruskej federácie vydané 611.000 osobám žijúcim v DĽR a Luhanskej ľudovej republike (LĽR).

Voľby do zastupiteľstiev rôzneho stupňa sa v Rusku budú konať počas troch dní – 17., 18. a 19. septembra. Občania budú voliť poslancov Štátnej dumy, najvyšších predstaviteľov 12 subjektov krajiny a poslancov zákonodarných orgánov v 39 subjektoch Ruskej federácie. Okrem toho sa v Moskve budú konať doplňujúce voľby do mestskej Dumy.

Krymský polostrov sa stal subjektom Ruskej federácie na základe výsledkov sporného referenda, ktoré sa uskutočnilo 16. marca 2014. Za jeho pripojenie k Rusku hlasovalo 96,77 percenta účastníkov plebiscitu. Ukrajina ani Západ výsledky tohto referenda neuznávajú a oba subjekty naďalej považujú za súčasť Ukrajiny.