Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Zahraničie

Na konferencii o obnove Ukrajiny sú aj Von der Leyenová a eurokomisári

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo), nemecký kancelár Olaf Scholz (uprostred) a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas otvorenia medzinárodnej konferencie o obnove Ukrajiny v Berlíne 11. júna 2024. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová v mene EÚ potvrdila vytrvalú podporu Ukrajine vystavenej ruskej agresii, a to aj na jej integračnej ceste do EÚ.

Brusel 11. júna (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v utorok s viacerými eurokomisármi v Berlíne zúčastňuje na konferencii o obnove Ukrajiny, ktorú spoločne organizujú nemecký kancelár Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na tlačovú správu eurokomisie upozornil bruselský spravodajca TASR.

Šéfka EK na úvod dvojdňovej konferencie oznámila podpísanie nových záručných a grantových dohôd vo výške 1,4 miliardy eur na podporu obnovy a rekonštrukcie Ukrajiny, vrátane jej energetickej infraštruktúry.

Von der Leyenová v mene EÚ potvrdila vytrvalú podporu Ukrajine vystavenej ruskej agresii, a to aj na jej integračnej ceste do EÚ. V Berlíne ju sprevádzajú výkonní podpredsedovia EK Valdis Dombrovskis a Maroš Šefčovič, podpredsedníčka Věra Jourová a eurokomisár Virginijus Sinkevičius, ktorí sa zúčastnia na tematických panelových diskusiách.

Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič vystúpi na tému "Príprava Ukrajiny na vstup do EÚ a príprava EÚ na vstup Ukrajiny".

Komisia spresnila, že konferencia o obnove Ukrajiny 2024 v Berlíne združí šéfov vlád a štátov, ministrov, predstaviteľov medzinárodných organizácií a finančných inštitúcií, ale aj podnikov a organizácií občianskej spoločnosti. Spolu budú diskutovať o obnove a rekonštrukcii Ukrajiny v rámci tzv. "celospoločenského prístupu".

Berlínska konferencia sa zameriava na mobilizáciu súkromného sektora pre obnovu a ekonomický rast, sociálne aspekty a ľudský kapitál pre budúcnosť Ukrajiny, ozdravenie obcí a regiónov a vstup do EÚ a s tým súvisiace reformy.

Konferencia o obnove Ukrajiny ako každoročné podujatie vzniklo v roku 2017 pod názvom Ukrajinská reformná konferencia. Od roku 2022 má nový názov v dôsledku ruskej invázie.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)