Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Leyenová a Macron vyzdvihujú prínos laureátov Nobelovej ceny za mier

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (vľavo) sa rozpráva s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom počas privítania účastníkov pred začiatkom summitu Európskeho politického spoločenstva (EPS), na ktorom sa stretnú lídri Únie a 17 nečlenských štátov na Pražskom hrade, v Prahe 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Nobelov výbor uznal mimoriadnu odvahu žien a mužov, ktorí stoja proti autokracii. Ukazujú skutočnú silu občianskej spoločnosti v boji za demokraciu, napísala von der Leyenová.

Brusel 7. októbra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzdvihla "mimoriadnu odvahu" tohtoročných laureátov Nobelovej ceny za mier. Uviedla to v piatok v príspevku na Twitteri, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Nobelovu cenu za mier za rok 2022 získali v piatok bieloruský aktivista v oblasti ľudských práv Ales Biaľacki, ruská ľudskoprávna organizácia Memorial a ukrajinská ľudskoprávna organizácia Centrum pre občianske slobody (CCL).

"Nobelov výbor uznal mimoriadnu odvahu žien a mužov, ktorí stoja proti autokracii. Ukazujú skutočnú silu občianskej spoločnosti v boji za demokraciu," napísala von der Leyenová.

Na udelenie Nobelových cien za mier v piatok reagoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. "Ales Biaľacki, ruská organizácia Memorial a ukrajinské Centrum pre občianske slobody: Nobelova cena za mier vzdáva hold neochvejným obhajcom ľudských práv v Európe. Ako mierotvorcovia sa môžu spoľahnúť na podporu Francúzska," napísal na Twitteri.

Biaľacki bol jedným z iniciátorov hnutia za demokraciu, ktoré vzniklo v polovici 80. rokov v Bielorusku. V roku 1996 založil organizáciu Viasna, ktorá poskytuje pomoc a finančné prostriedky politickým väzňom a ich rodinám. Tento aktivista je v súčasnosti v Bielorusku zadržiavaný za údajné daňové úniky.

Medzinárodná historická, vzdelávacia, dobročinná a ľudskoprávna spoločnosť Memorial bola založená v roku 1992 v Moskve na základe rovnomenného združenia, ktoré vzniklo v roku 1987 a malo mnoho regionálnych organizácií a skupín. Ruský najvyšší súd koncom decembra 2021 nariadil likvidáciu tejto organizácie.

Centrum pre občianske slobody (anglická skratka CCL; ukrajinská skratká je CHS) bolo založené s cieľom podporovať ľudské práva a demokraciu na Ukrajine. Po začiatku ruskej invázie sa zameriava na zisťovanie a dokumentáciu ruských vojnových zločinov voči obyvateľom Ukrajiny.