Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéfka EK: Británia musí nominovať eurokomisára, ak sa brexit odloží

Na archívnej snímke Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová sa takto vyjadrila v Bruseli, keď oznamovala rozdelenie portfólií medzi jednotlivých komisárov, navrhnutých členskými štátmi EÚ. Novú komisiu ešte musí schváliť Európsky parlament.

Brusel 10. septembra (TASR) - Dezignovaná predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v utorok vyhlásila, že členom jej eurokomisie sa musí stať aj Brit, ak bude Spojené kráľovstvo 1. novembra ešte stále v Európskej únii. Británia musí teda nominovať svojho eurokomisára, ak jej EÚ znova schváli odklad odchodu, ktorý je teraz stanovený na 31. októbra. Informoval o tom portál Politico.eu.

Von der Leyenová sa takto vyjadrila v Bruseli, keď oznamovala rozdelenie portfólií medzi jednotlivých komisárov, navrhnutých členskými štátmi EÚ. Novú komisiu ešte musí schváliť Európsky parlament (EP).

Spojené kráľovstvo nemá v zozname eurokomisárov žiadne meno, keďže britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že nie je potrebné nominovať žiadneho Brita, keďže jeho krajina z EÚ 31. októbra. To však povedal predtým, ako britský parlament schválil zákon, ktorý zaväzuje Johnsona požiadať Úniu o odklad odchodu, ak do 19. októbra nevyrokuje s EÚ novú dohodu o brexite.

Von der Leyenová, bývalá nemecká ministerka obrany, uviedla, že Spojené kráľovstvo musí nominovať komisára, ak bude stále členskou krajinou EÚ, keď sa bude nová eurokomisia 1. novembra ujímať úradu.

"Ak Spojené kráľovstvo bude žiadať o odklad odchodu a ak mu ho EÚ dá, potom podľa pravidiel (Lisabonskej) zmluvy musí byť vymenovaný aj britský komisár. A táto osoba dostane portfólio," spresnila budúca predsedníčka EK.