Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová: Buča ukazuje krutú tvár ruskej armády

Na snímke slovenský premiér Eduard Heger (druhý sprava), predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová (tretia sprava) a šéf diplomacie EÚ Josep Borrell (druhý zľava) zapaľujú sviečky počas návštevy ukrajinského mesta Buča pri Kyjeve počas 44. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry DPA ukrajinské úrady ukázali delegácii 20 exhumovaných tiel z masového hrobu pri miestnom kostole.

Kyjev 8. apríla (TASR) - Smrť civilistov v ukrajinskom meste Buča ukázala krutú tvár armády ruského prezidenta Vladimira Putina. V piatok to uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, ktorá spoločne so šéfom diplomacie EÚ Josepom Borrellom a slovenským premiérom Eduardom Hegerom navštívila mesto ležiace na predmestí Kyjeva. TASR o tom informovala na základe informácií agentúr DPA a Reuters.

"Stalo sa nemysliteľné. Videli sme krutú tvár Putinovej armády. Videli sme ľahkomyseľnosť a chladnokrvnosť," povedala von der Leyenová novinárom v Buči.

"Celý svet smúti s obyvateľmi Buče. Oni sú tí, ktorí bránia hranice Európy, bránia ľudskosť a bránia demokraciu. Preto sme v tomto dôležitom boji s nimi," dodala šéfka EK.

Vojaci strážia delegáciu na čele s predsedníčkou Európskej komisie (EK) Ursulou von der Leyenovou počas návštevy masového hrobu v ukrajinskom meste Buča pri Kyjeve počas 44. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v piatok 8. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Podľa agentúry DPA ukrajinské úrady ukázali delegácii 20 exhumovaných tiel z masového hrobu pri miestnom kostole. Ursula von der Leyenová, Josep Borrell a Eduard Heger boli prvými západnými politikmi, ktorí na vlastné oči získali predstavu o situácii po odchode ruských vojsk z oblasti. Podľa Hegera musia byť vojnové zločiny spravodlivo potrestané a Slovensko prispeje k tomu, aby sa všetky "zverstvá" vyšetrili.

Moskva odmieta, že by útočila na civilné ciele a tvrdí, že zábery zabitých civilistov z Buče boli zinscenované s cieľom zdiskreditovať Rusko.