Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Von der Leyenová: Chceme Severné Macedónsko v EÚ

Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová a prezident Severného Macedónska Stevo Pendarovski sa rozprávajú v Skopje v Severnom Macedónsku 14. júla 2022. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová v Skopje podporila francúzsky návrh, ktorý odstraňuje námietky Bulharska voči vstupu Severného Macedónska do eurobloku.

Skopje 15. júla (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vo štvrtok podporila snahu Severného Macedónska stať sa členom Európskej Únie. "Chceme vás v EÚ," povedala po macedónsky počas prejavu v tamojšom parlamente. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Von der Leyenová v Skopje podporila francúzsky návrh, ktorý odstraňuje námietky Bulharska voči vstupu Severného Macedónska do eurobloku.

"Nemôže byť pochýb o tom, že macedónčina je váš jazyk," povedala von der Leyenová poslancom v Skopje. Dodala, že francúzsky "návrh rešpektuje vašu národnú identitu," a povedala, že je čas, aby sa Severné Macedónsko pohlo vpred. Vládni poslanci jej prejav ocenili potleskom postojačky, hoci časť opozície ju prerušovala výkrikmi a píšťalkami. Takisto pred budovou parlamentu pokračovala protestná demonštrácia.

Kompromisný francúzsky návrh počíta s ústupkami oboch strán. Vláda v Severnom Macedónsku by sa zaviazala zmeniť ústavu s cieľom chrániť práva menšín a zakázať prejavy nenávisti voči Bulharsku. Táto susedná krajina je členom EÚ od roku 2007 a vstup Skopje môže blokovať. Severné Macedónsko je kandidátom na členstvo už 17 rokov.

Vládni sociálni demokrati a premiér Dimitar Kovačevski podporujú francúzsky návrh ako rozumný kompromis. "Povedal som 'áno', pretože tento návrh je momentálne najlepším riešením," povedal zákonodarcom.

Debata v parlamente o návrhu Francúzska sa začala spormi medzi vládnucou ľavicovou koalíciou a stredopravou opozíciou. Opoziční poslanci bránia vystúpeniam poslancov vládnej koalície a používajú pritom píšťalky a trúbky.

Politické napätie v Severnom Macedónsku sa za posledných desať dní vystupňovalo, pričom aj v noci na piatok sa konalo niekoľko násilných protestov. Na demonštráciách sa tiež spochybňuje dohoda s Gréckom z júla 2018, ktorá ukončila desaťročia trvajúci spor o názov krajiny a umožnila vstup Severného Macedónska do NATO.