Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Leyenová: EÚ odpovie na ukrajinskú žiadosť o členstvo v júni

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v stredu 4. mája 2022. Foto: TASR/AP

Ak bude stanovisko EK kladné, mohla by Ukrajina oficiálne získať štatút kandidátskej krajiny, ak za tento krok zahlasujú všetky členské štáty EÚ.

Štrasburg 9. mája (TASR) - Európska komisia (EK) plánuje odpovedať na žiadosť Ukrajiny týkajúcu sa prípadného členstva v EÚ v júni. V pondelok to oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

"Európska komisia sa bude usilovať predložiť svoj názor (na členstvo Ukrajiny v EÚ) v júni," uviedla šéfka eurokomisie na Twitteri.

Ďalej napísala, že sa v nedeľu s predstaviteľmi krajín G7 a ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským zhovárala o podpore Kyjeva zo strany EÚ a o "európskej ceste Ukrajiny".

Von der Leyenová sa podľa vlastných slov teší na to, keď dostane od ukrajinskej strany kompletne vyplnený dotazník pre vstup do EÚ, ktorý slúži na vyhodnotenie politických a hospodárskych prístupových kritérií, približuje agentúra DPA. Prvú polovicu vypracovaných otázok Kyjev doručil Bruselu už v polovici apríla.

Ak bude stanovisko EK kladné, mohla by Ukrajina oficiálne získať štatút kandidátskej krajiny, ak za tento krok zahlasujú všetky členské štáty EÚ. Ukrajina podala žiadosť o členstvo v EÚ v marci, po začiatku ruskej vojenskej agresie.